Vesti
Politika
Vučević: "Od Vučića svi očekujemo da reši to što nije rešeno vek i po"
09.07.2022. 20:00
Izvor: B92
Vučević: "Od Vučića svi očekujemo da reši to što nije rešeno vek i po"
Novi Sad - Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević kaže da svi od Aleksandra Vučića očekuju da reši kosovsko pitanje, koje nije rešeno vek i po.
"Od Berlinskog kongresa, preko Balkanskih ratova do 1912. godine kada smo se vratili na Kosovo i Metohiju pa sve do današnjeg dana, niko nije uspeo da reši kosovsko pitanje. Taj srpski 'Gordijev čvor', srpsko-albanski", navodi u videu gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević i dodaje:
"Menjali su se vladari; ni Petar i Aleksandar Prvi. Nije uspeo ni Tito. Nije uspeo ni Slobodan Milošević, Koštunica, ni Tadić, i sada nekako svi očekujemo da Aleksandar Vučić, voleli ga ili ne voleli reši upravo to što nije rešeno vek i po. Verujem da država mnogo toga čini u ni malo lakim okolnostima. Na žalost, mala zajednica je ostala Srba na Kosovu i Metohiji, ali mi moramo da pomažemo da im stvorimo što bolje uslove za opstanak, naravno čuvamo naše svetinje, da čuvamo naše manastire, naše crkve. Tamo nam je duhovni DNK državotvorni DNK našeg naroda i naše države."
Vučević konstatuje da bi "verovatno bilo idealno da mi priznamo 'Kosovo' kao nezavisnu državu, uvedemo Rusima sankcije, saglasimo se da se Republika Srpska gotovo ukine, da se izvrši revizija Dejtonskog sporazuma".
"Onda bi postali već mnogo prihvatljiviji, ali ja vam kažem da bi nam i tada došli sa nekim novim zahtevima, zato što kada krenete da se stalno saginjete i ne vodite računa o sebi nemojte očekivati da će drugi voditi više računa o vama", zaključuje Vučević.