Vesti
Politika
Premijerka Brnabić razgovarala sa predsedavajućim Organizacijie za evropsku bezbednost i saradnju Zbignjevom Rauom
12.07.2022. 20:00
Izvor: B92
Premijerka Brnabić razgovarala sa predsedavajućim Organizacijie za evropsku bezbednost i saradnju Zbignjevom Rauom
Beograd - Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić razgovarala je danas sa predsedavajućim Organizaciji za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS) i ministrom spoljnih poslova Republike Poljske Zbignjevom Rauom o saradnji sa ovom evropskom organizacijom, bilateralnim odnosima dve zemlje, kao i i evropskim integracijama Srbije.
Predsednica vlade istakla je značaj koji Republika Srbija pridaje OEBS-u i ulozi koju ima u oblasti evropske bezbednosti. Pohvalila je rad operacija na terenu, a posebno rad Misije OEBS-a u Srbiji, sa kojom smo od njenog uspostavljanja imali izuzetnu saradnju i koja daje značajan doprinos u sprovođenju reformskih procesa u Republici Srbiji.
Kada su u pitanju reforme u oblasti vladavine prava, Brnabić je poručila da je Vlada Srbije posvećena radu na unapređenju sveukupnog medijskog okruženja i da je u tome OEBS izuzetno važan partner. Ona je istakla da Organizacija predstavlja i most saradnje između vlade, sa jedne strane, i medija i organizacija civilnog društva, sa druge, ističući da će jedan od ključnih prioriteta i buduće vlade biti aktivnosti u oblasti vladavine prava, i to pre svega reforma pravosuđa i medija.
Predsedavajući OEBS-u posebno je istakao kvalitet zakonodavnog okvira za zaštitu i unapređenje prava nacionalnih manjina u Republici Srbiji i izrazio spremnost da nastavi saradnju sa našom državom po ovom pitanju.
Govoreći o bilateralnim odnosima, predsednica vlade je istakla da su odnosi dve zemlje tradicionalno prijateljski i zahvalila šefu poljske diplomatije na podršci koju pruža evropskom putu Srbije i Zapadnog Balkana
Takođe, premijerka Brnabić zahvalila je šefu poljske diplomatije na naporima u građenju dobrih odnosa dve države i dugogodišnjem konstruktivnom partnerstvu OEBS-a i Srbije.