Vesti
Politika
Vučić: Gledamo da povećanje struje i gasa ne ide više od 10 posto; Plašim se da od odlaska u Jasenovac nema ništa
18.07.2022. 20:00
Izvor: RTV
Vučić: Gledamo da povećanje struje i gasa ne ide više od 10 posto; Plašim se da od odlaska u Jasenovac nema ništa
BEOGRAD - Predsednik Aleksandar Vučić rekao je da je suštinski zadovoljan razgovorima koje je vodio sa strankama koje su prešle cenzus na izborima. Većina je razumela težinu situacije sa kojom se suočavamo, ne našom krivicom. Ne znači da smo se u svemu saglasili, rekao je Vučić.
Predsednk Aleksandar Vučić rekao je da je obavio konsultacije sa 11 stranaka. Najpre sam razgovarao sa manjinskim strankama, rekao je Vučić."Razgovarali smo zatim i sa Zavetnicima i Dverima koji su izneli svoje zahteve i po pitanju KiM i po pitanju Prajda i po nekim drugim pitanjima. Neke stavove smo prihvatili neke ne", napomenuo je.
Dodao je da partija Marinike Tepić izrazila želju da ostanu u opoziciji. Sa poslanicima DSS smo takođe razgovarali, a POKS je rekao šta je imao o ključnim temama koje su vitalne za našu zemlju.
"Razgovarali smo sa listom oko SPS-a. Ocenili smo našu saradnju kao uspešnu", istakao je
Najveća stranka me obavestila da ima većinu od 130 do 160 poslanika. "Ja sam im rekao da kada budu sigurni kolika je ta većina da me obaveste da mogu da poverim mandat, mada mandatar ne mora da bude iz te stranke", rekao je Vučić.
"Suštinski ja sam zadovoljan razgovorima, većina je razumela težinu situacije kojom se suočavamo, ne našom krivicom. Ne znači da smo se u svemu saglasili", rekao je Vučić.Mandatar za sastav nove biće ili sa liste SNS-a, ili eventualno sa liste nekog od koalicionih partnera, sa kojima bi trebalo da se napravi dogovor za 10-15 dana, izjavio je večeras predsednik Aleksandar Vučić.
Na pitanje da li je posle konsultacija sa predstavnicimja izbornih lista možda smanjio broj kandidata za mesto premijera, Vučić je rekao da to sada nije mnogo drugačije od onoga što se već znalo o tome ko može da formira novu vladu.
"Za 10-ak dana znaćemo nešto više, i u zavisnosti od toga biće predložen i novi mandatar", rekao je Vučić.
On je ukazao da je jasno da će to biti neko ili sa liste SNS ili eventualno sa liste nekog od koalicoionih partnera, sa kojima bi lista oko SNS trebalo napravi dogovor u narednih 10-15 dana.Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da kada bude došlo do povećanja cene struje i gasa, da ono neće iznositi za stanovništvo više od 10 odsto.
"Kada bude bilo povećanja cena, gledaćemo da to povećanje cena električne energije i gasa ne ide preko 10 odsto za naše stanovništvo", rekao je Vučić.
Istakao je da je to neverovatan uspeh imajući u vidu kakve su cene struje i gasa na tržištu.Predsednik Srbije Aleksandar Vučić najavio je danas mogućnost da se tokom zime ograniči centralno grejanja u stanovima na određenu temperaturu ukoliko bude problema sa isporukom energenata, ako se, na primer, neko pozove na "višu silu", a što se već dešava pojedinim zemljama.
"Mi smo razmatrali opcije, ali nismo doneli zaključke da to činimo, svako smanjenje temperature u stanovima za grejanje je ušteda od oko 5,6 odsto dnevnog nivoa potreba za gasom. Još to nismo razmatrali, ali da znate da ako budemo imali većih problema ili se bilo ko bude pozivao na višu silu, da to postoji kao mogućnost", rekao je Vučić u obraćanju javnosti.
Istakao je da za sada nije takva situacija.
"Videli smo da je EU smanjila temperaturu neophodnu na 19 stepeni. U Beogradu i Novom Sadu propisane su na 19 do 21, ali su obično 22 ili 23 stepena. Nismo dogovarali da smanjujemo temperature, ali da znate da imamo sve planove u zavisnosti od toga šta može da se desi", rekao je Vučić.Predsednik Aleksandar Vučić izjavio je danas da je Srbija povećala svoje rezerve gasa u skladištu Banatski Dvor na 234 miliona kubnih metara, što je dovoljno, ako se dnevno povlači pet miliona, da je to dovoljno za nekih 46 ili 47 dana.
"Imaćemo za 50 dana tačno, ako je maksimalno izvlačenje po pet miliona kubnih metara, iako nam je potrošnja veća. Ali, zato skladištimo gas u Mađarskoj kako bi mogli još po šest miliona da izvlačimo dnevno", rekao je Vučić.
Kaže da ćemo tako moći da obezbedimo 11 miliona kubika dnevno, što je dovoljno za pokrivanje više od 70 odsto naših dnevnih potreba.
Time bi smo se osigurali, istakao je Vučić.
Naveo je da se Gasprom danas pozvao na "višu silu" u snabdevanju jedne zemlje i da u svakom trenutku može bilo ko pozove na "višu silu" i da ostanemo bez gasa i struje.
Zato forvardi i fjučersi ne postoje trenutno u trgovini strujom, dodao je Vučić.
Kada je reč o uglju, Vučić da kaže da smo do sada nabavili svega 110.000 tona, uvezli direktno, a što je jedan dan potrošnje zimi.
"Sada to ide malo ubrzano i očekujemo dodatnu podršku i naših kineskih partnera i verujem da ćemo uspeti od njih uvezemo dva miliona tona da uvezemo. Nećemo da trošimo 100.000 tona da uvezemo, nego poneka dodatna količina od 10.000 do 20.000 tona. Nama onda milion tona može da traje i tri meseca", istakao je Vučić.
On je podsetio da je država na tri nedelje zabranila izvoz dizela i benzina da bi se omogućile normalne cene za prodavce, da bi mogli da uvoze gorivo.
To radimo kako ne bi došlo do nestašica i tu su stvari pod kontrolom, poručio je Vučić.
Rekao je da se sa poljoprivrednicima razgovara da im se pomogne tako što će im se omogućiti do kraja septembra ili početka oktobra slobodan izvoz žitarica i još nekim merama.
Dodao je da zabrinjava suša koja će ostvariti posledice po kukuruz, ali manje nego prošle godine.
Vučić je naglasio da nijedan veliki infranstrukturni projekat nije obustavljen i da će biti za manje od godinu dana završen autoput od Pojata do Kruševca i od Preljine do Požege, ali i Lajkovac - Valjevo, kao i Novi Beograd - Surčin.
Uradićemo i Novi Pazar - Tutin, obilaznicu oko Beograda i druge obilaznice, dodao je Vučić.Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da je premijeru Hrvatske Andreju Plenkoviću prvi put zatražio zvanično da poseti Jasenovac 2. septembra 2021. godine, ističući da je to bilo mesec dana nakon obeležavanja godišnjice "Oluje".Vučić je tokom obraćanja javnosti to kazao odgovarajući na tvrdnje hrvatskih medija da je jučerašnjim pokušajem da poseti Jasenovac želeo da provocira jer se približava 4. avgust, kada se i obeležava godišnjica Oluje, kako kaže, njihovo slavlje, a naše tugovanje.
"Prvi put kontaktiramo kabinet premijera Plenkovića sa obaveštenjem u kom nastupaju savetnici i zamenik šefa kabineta Suzana Vasiljević i Dejana Mišetić sa našom molbom da 10. septembra posetimo Jasenovac", preneo je Vučić.
Kaže da je dobio 4. septembra povratnu poruku iz kabineta Plenkovića u kojoj je pisalo da mole da se pomeri poseta zbog "unutarnje političke situacije".
"Molba je uslišena, nismo ni izašli u javnost, smatramo da se sa partnerima na takav način razgovara. Nama je Hrvatska veoma važna", ističe predsednik.
Dodao je da je 1. marta 2022. godine ponovljen je zahtev za posetu Jasenovcu, i da je nakon dva dana stigao odgovor " poseta nije dobro došla u ovom trenutku"
"Ni tada nismo izašli u javnost", rekao je on i dodao da je treći put sam obavestio potpredsednika hrvatske vlade Milorada Pupovca da će otići u Jasenovac i da mu je rekao da ako misli da ima potrebe da obavesti Plenkovićev kabinet da to učini i on je je to učinio.
"Rekao sam mu: 'Kako god hoćes'. On bio fer u svojoj objavi i rekao da zna tačno o čemu govorimo i da zna da smo pokušavali da to obelodanimo.
"To očigledno nije o bila nikakva tajna za njih, kao što nije bilo u septembru, kao što nije bilo ni u martu. I kao što u septembru i martu nije bilo nikakve godišnjice Oluje niti je bilo čega drugog", objasnio je Vučić.
On je rekao da su "Oluju oni nekako podsvesno povezali sa Jasenovcem".
"Da ne ulazim u njihovu podsvest, ja nisam nikada, ali oni jesu. Čini mi se više govori o njima. Mi ćemo poći i doći u Jasenovac i bićemo korektni, poći će možda jedna kamera sa nama zato što ćemo da objavimo događaj kada se završi da bismo izbeglli svaku provokaciju i samo ćemo obavestiti javnost da smo to uradili", rekao je Vučić.
Ocenio je i da je sramota da 81 godinu od kada je osnovan jedan od najstrašnijih nacističkih logora smrti u Evropi, nijedan predsednik Srbije nije bio u Jasenovcu.
On je rekao da je bio u dva navrata, ali ne kao predsednik.
"Rekao sam da želim da odem za vreme mandata da pokažem poštovanje prema žrtvama i pokažem da nećemo zaboraviti srpske žrtve i jevrejske i romske i svih drugih koji su tu na monstrouzan način ubijani", rekao je Vučić
On je istakao da Boris Tadić u vreme kada je bio predsednik nije bio u Jasenovcu, već u Donjoj Gradini.Imaćemo mi mir sa Hrvatskom, bolje odnose jednog dana, kada će doći - otom potom, a svakako gore ne možemo da imamo, ocenio je večeras predsednik Srbije Aleksandar Vučić.
"Oni koji misle da su unizili mene ili Srbiju, unizli su sebe, jer su pokazali šta su tabu teme i zabranjena mesta", poručio je u obraćanju građanima Vučić govoreći o yabrani posete Jasenovcu.
Na pitanje da li je je moguće ukinuti televizijsku pretplatu za javni servis RTS, budući da je, kako tvrdi glavni i odgovorni urednik "Informera" Dragan Vučićević, sinoć u Dnevniku, u prilogu o slučaju Jasenovac, neprimeren prostor dat šefu hrvatske diplomatije, Vučić je rekao da je on kriv za pretplatu.
On je objasnio da javni servis ide uvek preko leđa građana, i kada ide preko budžeta.
"Mislim da je RTS u načelu jedna pristojna televizija. Jutros sam video Dnevnik, nisam video sinoć, imao bih primedbi, ali to je valjda dobro da ih imam", rekao je Vučić.
On je kazao da je očigledno deo našeg vaspitanja i kulture da se uvek izvinjavamo.
"Da Gaga Antonijević nije skupio petlju da napravi film od Jasenovcu nikada ga ne bi imali. Jer nikada niko nije hteo i neće da se zamera Rovinju, Dubrovniku i Zagrebu. Gaga je smeo i hteo. Ne samo da sam ga nagradio ordenom, da postoji običaj da se za života nekome napravi spomenik tražio bih to", istakao je Vučić.
Ukazao je da Antonijevića za taj film napadaju i beogradski mediji i upitao šta je netačno u tom filmskom delu, u kojem su puštene reči Vjekoslava Luburića i šta je poručio.
"Problem je istina. To je problem za mnoge. Kada se bilo šta dogodi postoji deo ljudi u zemlji koji uvek idu na stranu onih koji napadaju Srbiju da bi bili fensi i pripadali lažnoj eliti", konstatovao je on.
Vučić je ocenio da smatra da ne treba ukinuti tv pretplatu, iako bi to ljudi želeli da čuju.
"Gledaćemo šta možemo da uradimo da bolje posluju i manje vaših para daju", naglasio je on.
Vučić je istakao da ima dovoljno "nas i naše dece" koja će nastaviti da grade Srbiju koja se neće stideti sebe, i Srba koji se neće stideti svog imena i prezimena.
"Na posao, mnogo toga je pred nama i da nastavimo da radimo, spremamo se za jesen i zimu. Živeće Srbija, srpski narod, ali jednako sa njim i svi drugi narodi u Srbiji", zaključio je on.Predsednik Srbije Aleksandar Vučić najavio je večeras velike sistemske i sistematske promene u našem obrazovanju, kako bi sačuvali sećanje na srpske žrtve.
"Sada smo shvatili da je za nas Jasenovac zabranjeno mesto i zato ćemo raditi da u glavama srpske dece to ne bude zabranjeno mesto.
Da bi išli u budućnost morate da znate šta se dogodilo u prošlosti", rekao je Vučić na konferenciji za štampu.
Kazao je da će biti sprovedene velike sistematske i sistemske promene u obrazovnom sistemu Srbije, da će se uložiti novac u virtuelne projekcije, predstave, filmove, knjige i obnovu važnih knjiga, koje će biti prevođene na druge jezike sveta da bi ljudi mogli da znaju šta se dogodilo.
"Kao što nemamo pravo da nipodaštavamo i ne govorimo sa najvišim pijetetom o žrtvama drugih naroda, poput Bošnjaka, ne smemo da dozvolimo da naše žrtve bacaju pod noge", poručio je on.
Rekao je da, kada god planira negde da ide, i privatno, iako nema obavezu, na primer kada god je išao na teritoriju BiH, gde je u 65 odsto slučajeva bio u RS, uvek je obavestio sve o njegovom dolasku.
"Okrenuo bih uvek Bakira i Komšića. Nemam obavezu da to radim, ali to sam uvek radio", podvukao je on.
"Tako je, dodaje, bilo i sada - pokušali smo sve dogovorom, ali nikada nije bilo vreme za odlazak u Jasenovac. I nikada neće doći vreme", konstatovao je on.
Vučić je preneo da kada ga pitaju hrvatski novinari kada će se završiti posao o nestalim osobama, i kada on njima kaže da će srpske vlasti dati sve od sebe jer to porodice zaslužuju da znaju, oni su šokirani, jer nemaju saznanja da je više nestalih Srba nego Hrvata.
"Tada shvatim da oni ne znaju da ima više nestalih Srba. Njima nikada nije niko rekao i da Mile Budak zločinac. I zato u današnjoj Hrvatskoj imaju desetine ulica Mile Budaka, ministra prosvete nekadašnje NDH", ukazao je Vučić.
On je rekao da je njemu savest potpuno čista, te da zna zašto je kriv mnogima u Srbiji - zato što je, kaže, Beograd i dalje kosmopolitski grad, ali i što više nije antisrpski grad, i što se ne stidi činjenice da je srpski grad.
"Zato vam je smetao spomenik Stefanu Nemanji, Obala jasenovačkih žrtava" 77 godina se nismo setili Jasenovca, sve naše beogradske vlasti, jer su uvek njima upravljali iz Zagreba, upravljala je ta ideologija - da se nekome ne zamerimo", primetio je Vučić.
Dodao je da je bila sramota da nemamo Obalu jasenovačkih žrtava.
"Izvinjavam se što sam to promenio i nastaviću u ovih pet godina da i dalje budete ljuti na mene, a da Beorgad ostane kosmopolitski i srpski grad, rekao je Vučić.Predsednik Aleksandar Vučić izjavio je danas, na pitanje novinara da li ima saznanja koje su preneli grčki mediji da su Grci uložili protest i Srbiji zbog toga što nisu imali saznanja o tovara u aviona koji se srušio na severu Grčke, da nema nikakva saznanja o tome, ali da ne zna zbog čega bi to uradili pošto je Srbija ispoštovala sve procedure i da je sve čisto kao suza.
Na pitanje novinara kako komentariše to što se grčki mediji pozivaju na njihove diplomatske izvore i navode da su Grci uložili protest našoj ambasadi u Grčkoj, Vučić je rekao:
"Nemam nikakve saznanja, nisam u grčkom ministarstvu spoljnih poslova, pročitao sam da će da ulože protest našoj ambasadi u Grčkoj, ali ne znam kojim povodom", rekao je Vučić.
Naveo je da ga je pre nego što je započeo današnje obraćanje javnosti pozvao ministar spoljnih poslova Nebojša Stefanović i obavestio da je sve po tom pitanu poštovano do poslednje procedure i da je sve cicsto kao suza.
"Pa ćemo da sačekamo da vidimo šta piše u noti", dodao je Vučić.