Vesti
Politika
Šest "migova" dopratilo u Beograd predsednika Egipta
19.07.2022. 20:00
Izvor: RTS
Šest "migova" dopratilo u Beograd predsednika Egipta
Predsedniku Egipta Abdelu Fatahu el Sisiju, koji je doputovao u trodnevnu posetu Srbiji, predsednik Aleksandar Vučić pripremio je doček na aerodromu "Nikola Tesla". Avion visokog gosta iz Egipta dočekalo je šest "migova-29" raspoređenih u dve grupe.
Vučić je El Sisija, koji je u Beograd sleteo oko 15.15, dočekao na crvenom tepihu, uz postrojenu Gardu Vojske Srbije.Nakon srdačnog rukovanja, predsednik Vučić je svom egipatskom kolegi rekao da Srbija i Egipat neguju tradicionalno prijateljstvo.
"Verujem da ćemo Vašom posetom dati poseban pečat našoj saradnji", rekao je Vučić.
Sa predsednikom su egipatskog predsednika dočekali i ministar spoljnih poslova Nikola Selaković i ministarka trgovine, turizma i telekomunikacija Tatjana Matić.
El Sisi boravi u Srbiji do četvrtka, 21. jula, a povodom njegove zvanične posete, u Beogradu je, u znak dobrodošlice, postavljeno više stotina zastavica u bojama egipatske zastave, duž auto-puta, ispred Palate Srbija, u centralnim gradskim ulicama, ispred Doma Narodne skupštine Srbije...Prema planu posete, ceremonija svečanog dočeka egipatskog predsednika ispred Palate "Srbija", uslediće sutra pre podne, a nakon toga biće održan i sastanak dvojice predsednika, Vučića i El Sisija.
Potom je predviđen plenarni sastanak delegacija Srbije i Egipta, a zatim će predsednik Vučić uručiti odlikovanje šefu egipatske države.Biće potpisani bilateralni sporazumi, a nakon toga predviđene su izjave za medije predsednika Vučića i El Sisija.
Uslediće zatim i Srpsko-egipatski biznis forum.
Tokom posete Srbiji, El Sisi će razgovarati i sa predsednikom Skupštine Srbije Ivicom Dačićem.Abdel Fatah el Sisi je prvi egipatski predsednik koji je došao u Srbiju, posle 35 godina i posete Hosnija Mubaraka u julu 1987. godine.
Očekuje se da će poseta doprineti velikom proboju u bilateralnim odnosima i trgovini između dveju zemalja, koje neguju odlične odnose još od vremena osnivanja Pokreta nesvrstanih.
U fokusu razgovora biće razvoj saradnje, trgovina, uvoz, izvoz i investicije.