Vesti
Društvo i ekonomija
Cene nekretnina stabilizovane, ali da li će biti pojeftinjenja?
22.07.2022. 20:00
Izvor: B92
Cene nekretnina stabilizovane, ali da li će biti pojeftinjenja?
Cene gvožđa, čelika i drvne građe poslednjih meseci padaju, a taj trend prati i cena bakra, koji je najjeftiniji u poslednjih 17 meseci.
To je doprinelo stabilizaciji cena nekretnina, ali na pojeftinjenje novogradnje u skorije vreme ne treba računati, ocenjuju stručnjaci, prenosi RTS.
Pre tri meseca bakar je koštao više od 10.000 dolara po metričkoj toni, a danas izmedu 7.500 i 8.000 dolara.Neizvesnost zbog rata u Ukrajini i negativni signali na tržištu, smatraju stručnjaci, uslovili su pad cena metala i drvne građe.
Kako je navedeno, prognoze su da će tražnja za tim proizvodima u narednom periodu biti manja.
Bojan Stanić iz Sektora za analitiku Privredne komore Srbije kaže da se povećava mogućnost da se u Evropi i na globalnom nivou desi recesija.
"S druge strane i najave Kine da neće moći da obezbedi podsticajna sredstva svojoj proizvodnoj industriji, kao što je to činila 2008, 2015. i 2020. godine kada su isto krize zadesile svet, nego da će ovoga puta ta sredstva iskoristiti da popuni minuse u svojim lokalnim kasama", kaže Stanić.
Na stovarištima kažu da robu sve teže nabavljaju i da se na neke isporuke čeka i po nekoliko meseci. Uz to, cene se menjaju gotovo na nedeljnom nivou.
"Armatura je trenutno 130 dinara po kilogramu, a blok koji je bio prošle godine 37-38 dinara, sada je preko 70. Šljunak je skočio 30 odsto. Gvožđe je sada u redu, najveći problem je sad realizacija tih proizvoda koje smo naručili", kaže Mladen Lučić, predstavnik "Lukoma" iz Majura kod Šapca.
Iako je pojeftinjenje metalskih proizvoda i drvne grade stabilizovalo cene nekretnina, veće pojeftinjenje kvadrata ne treba ocekivati, kažu stručnjaci.
"Poskupelo je sve - od aluminijumske stolarije, termoizolacije, hidroizolacije, opekarskih proizvoda, sistema za klimatizaciju", kaže Dušica Daković, direktorka projekata Novi Dorćol.
Armatura, tj. čelik, kaže Dakovićeva, koristi se u fazi izgradnje koja se zove konstrukcija, a ona učestvuje 15-20 odsto u ukupnoj ceni gradnje jednog objekta, tako da pojeftinjenje tj. poskupljenje čelika utiče na cenu gradnje, ali ne u tako velikoj meri da sada građani očekuju da će se cene stanova i lokala u novogradnji prepoloviti, kao što je došlo do pojeftinjenja čelika.
"Kako je došlo do naglog pada cene građevinskog materijala tako može naglo i da dođe do naglog skoka zbog nestabilnog tržišta. Mi, takođe, moramo da uzmemo u obzir da su troškovi transporta građevinskog materijala veliki usled krize", kaže Jovana Perić, koordinatorka oglasnih savetnika na portalu Sasomange.
Ističe da ne očekuje da će investitori i vlasnici nekretnina razmišljati o smanjenju cena.
"I sada se vidi da cene kvdrata u novogradnji idu do 10.000 evra i očekuje se da će taj trend da se nastavi i u narednom periodu", kaže Perićeva.
Kolebanje cena metala i građevinskog materijala, ocenjuju stručnjaci, povećaće oprez investitora prilikom donošenja odluke o gradnji.
A cene nekretnina i dalje će u najvećoj meri odredivati tražnja, koja je u Srbiji na visokom nivou. Pogotovo u većim gradovima, poput Beograda, Novog Sada, Niša.