Vesti
Politika
I sutra konsultacije o konstitutivnoj sednici parlamenta, deo opozicije bi Lutovca za potpredsednika
28.07.2022. 20:00
Izvor: RTS
I sutra konsultacije o konstitutivnoj sednici parlamenta, deo opozicije bi Lutovca za potpredsednika
U Skupštini Srbije održan je sastanak predsednika parlamenta Ivice Dačića sa predstavnicima izbornih lista koje su pridobile poverenje građana na izborima 3. aprila, kako bi se pripremila konstitutivna sednica novog saziva Skupštine. Dogovoreno da se konsultacije nastave sutra.
Na današnjem sastanku, deo opozicije, odnosno grupa od 35 poslanika budućeg saziva parlamenta, iz Narodne stranke, Demokratske stranke, Zajedno i Ne davimo Beograd, saopštila je da će predložiti predsednika DS-a Zorana Lutovca za potpredsednika Skupštine.
Budući poslanik Zavetnika Nikola Dragičević rekao je da se na sastanku razgovaralo o tome da u ponedeljak budu verifikovani mandati novih poslanika, koji će zatim položiti zakletvu, a da se sednica nastavi u utorak, kada će se birati predsednik, potpredsednici i generalni sekretar Skupštine.
Rekao je da će sutra u 12 sati biti održan još jedan sastanak na kojem će se razgovarati o tehničkim stvarima, kao i o tome koliko će potpredsednika imati budući saziv parlamenta.
Naveo je da ni danas, a ni sutra neće biti reči o konkretnim imenima za funkcije u Narodnoj skupštini.
"Sastanak je prošao bez tenzija, uz međusobno uvažavanje svih", rekao je Dragičević i dodao da će Zavetnici delegirati svoje ljude za radna tela Skupštine, i da bi im bilo drago da imaju predsednika u nekom od njih.
Budući poslanik iz pokreta "Ne davimo Beograd" Radomir Lazović kaže da se danas razgovaralo o učešću poslanika u telima Skupštine Srbije, a na pitanje da li je dogovoreno da u ponedeljak bude samo polaganje zakletve poslanika, a da se sednica nastavi u utorak, odgovorio je da to nije dogovoreno.
Dodao je da je jedan od predloga vladajuće većine bio da se "odmah ide sa predlozima".
"Ali, to ćemo videti sutra na konsultacijama", rekao je Lazović.
Budući poslanik dela koalicije "Moramo" Aleksandar Jovanović Ćuta rekao je, odgovarajući na pitanje da li će glasati za predloge vladajuće većine za predsednike i potpredsednike Skupštine, da "ni u kom slučaju neće podržati vladajuću većinu".
Dodao je da je njemu najvažnije da parlament krene da radi, da se predloži i diskutuje o zakonu o zabrani eksploatacije litijuma.
Takođe, navodi i da će svim poslanicama biti podeljeno 250 listića na kojima će moći da odgovore na pitanje da li su za Rio Tinto i eksploataciju litijuma ili protiv toga.