Vesti
Politika
Selaković: Sa Kubom dogovorena ekonomska saradnja
05.08.2022. 20:00
Izvor: Blic
Selaković: Sa Kubom dogovorena ekonomska saradnja
Ministar spoljnih poslova Srbije Nikola Selaković rekao je danas, posle razgovora sa kubanskim kolegom Brunom Rodrigezom Pariljom, da su Beograd i Havana dogovorili predstojeću ekonomsku saradnju.
"Trudićemo se da odličnu političku saradnju prenesemo i na druga polja, a svakako na polje ekonomije. Dogovoreni su konkretni poslovi i aktivnosti između naše dve zemlje u narednom periodu koji će doći do izražaja. Rodrigez Parilja je izrazio interesovanje da u što skorijem periodu uzvrati posetu Srbiji i Beogradu", kazao je Selaković.
On je naglasio da je srpska delegacija u Havani ugošćena na najvišem nivou.
"U godini u kojoj republike Srbija i Kuba obeležavaju 120. godišnjicu uspostavljanja diplomatskih odnosa, početak latinoameričke turneje zabeležio sam upravo u Kubi. Razgovarao sam sa potpredsednikom Kube i kolegom Brunom Rodrigezom Pariljom, koji je veliki prijatelj našeg naroda. On je to prijateljstvo dokazivao dok je bio u UN, u vreme kada je nad našom zemljom vršena agresija 1999. godine", dodao je Selaković.
Selaković se, takođe, susreo sa kubanskim predsednikom parlamenta, ministrom spoljne trgovine i stranih investicija, ministrom kulture, sa kojim je potpisao sporazum o uspostavljanju direktnih odnosa između Narodne biblioteke Srbije i Nacionalne biblioteke Kube.
"Kuba je naš tradicionalni, stari prijatelj. Podržavaju nas aktivno, verno, dosledno, čvrsto u međunarodnim forumima, kada je u pitanju zaštita našeg teritorijalnog integriteta i suvereniteta, kao neko ko na svojstven način pomaže u promociji naših interesa po pitanju Kosova i Metohije u čitavom karipskom i latinoameričkom regionu", dodao je Selaković.
Ministar Selaković narednih dana posetiće Kolumbiju, gde će, kao specijalni izaslanik predsednika Srbije, prisustvovati inauguraciji novog predsednika Gustava Fransiska Petra Urege.
Selaković će se, tokom boravka u Bogoti, sastati sa narednim ministrom spoljnih poslova Kolumbije Alvarom Lejvom Duranom, kao i sa brojnim visokim zvaničnicima država iz ovog dela sveta.
Nakon Kolumbije, tokom naredne nedelje, šef srpske diplomatije boraviće u zvaničnim posetama Kostariki i Venecueli.