Vesti
Društvo i ekonomija
Dolar ojačao prema korpi valuta - Kurs evra ispod jednog dolara
28.08.2022. 20:00
Izvor: Blic
Dolar ojačao prema korpi valuta - Kurs evra ispod jednog dolara
Na svetskim je tržištima vrednost dolara prema korpi valuta porasla je i prošle nedelje, druge zaredom, dok je kurs evra ispod jednog dolara jer američki Fed ima više prostora za povećanje kamata u cilju suzbijanja inflacije nego druge centralne banke. Dolarov indeks, koji pokazuje kretanje vrednosti američke prema ostalih šest najvažnijih svetskih valuta, ojačao je prošle nedelje 0,7 posto, na oko 108,78 bodova, blizu najvišeg nivoe u 20 godina od 109,29 bodova.
Pritom je dolar prema evropskoj valuti ojačao 0,7 posto, pa je cena evra skliznula na 0,9963 dolara, nedaleko najniže nivoe u 20 godina, piše See Biz.Kurs dolara porastao je i prema japanskoj valuti, za 0,3 posto, na 137,40 jena.
Jačanje dolara drugu nedelju zaredom ponajviše se zahvaljuje skoku u petak nakon govora predsednika američkog Feda Jeromea Powella na konferenciji centralnih bankara u Jackson Holeu.
Cele nedelje cena dolara oscilirala je na temelju špekulacija hoće li Powell ostati oštar ili će ublažiti retoriku po pitanju kamata i inflacije, s obzirom da se rast američke privrede već neko vreme usporava, pri čemu je inflacija blago skliznula s najviših niovoa u više od 40 godina.
No, Powell je u petak zadržao čvrsti stav i poručio da je neko vreme ekonomijipotrebna oštra monetarna politika kako bi se inflacija stavila pod kontrolu.A to, kazao je, znači sporiji rast privrede, slabije tržište rada i 'nešto boli' za građane i kompanije. Istaknuo je i da nema brzog leka protiv rasta cena.Fed je od marta podignuo kamate za 2,25 postotnih bodova, a Powell u petak nije naznačio za koliko bi na sednici u septembru Fed mogao povećati kamatne stope.
Prema procenama na tržištu novca, postoji oko 40 posto izgleda da će Fed kamate u septembru podići podići za 0,50 postotnih bodova, a oko 60 posto izgleda da će kamate povećati za 0,75 postotnih bodova.
Kamate će uskoro ponovno povećati i Evropska centralna banka (ECB), s obzirom da je inflacija u evrozoni u julu dosegnula novu rekordni nivo od 8,9 posto.
Nakon što su u julu povećali kamate za 0,50 postotnih bodova, čelnici centralne banke poručuju da će u septembru ponovno podići cenu novca, a neki predlažu povećanje i za 0,75 postotnih bodova.
Premda će i ECB i Fed uskoro ponovno podići kamatne stope, evro je prošle nedelje bio ispod niova od jednog dolara.Posledica je to procena da, s obzirom na trenutnu snagu ekonomije, Fed ipak ima više prostora za povećanje kamata u odnosu na ostale najveće centralne banke u svetu.
Zbog toga je od početka godine dolar prema korpi valuta na dobitku više od 10 posto.