Vesti
Politika
Naziru se imena budućih ministara, a tek Dačić...
30.08.2022. 20:00
Izvor: B92
Naziru se imena budućih ministara, a tek Dačić...
Beograd - SPS, kako sada stvari stoje, trebalo bi da u novoj Vladi dobije četiri resora i to najevrovatnije - policiju, poljoprivredu, sport i zdravstvo.
Ukoliko u razgovorima koji slede sa mandatarkom Anom Brnabić ne dođe do značajnijih izmena, lider SPS Ivica Dačić trebalo bi da bude ministar unutrašnjih poslova, uz mesto zamenika premijera i koordinatora za službe bezbednosti, pišu Novosti.
Za čelo portfelja poljoprivrede konkurišu lider Jedinstvene Srbije i koalicioni partner socijalista, Dragan Marković Palma, i Igor Braunović, direktor "Srbijašuma".
Ukoliko u kvotu SPS uđe i sport, onda bi ministar mogao biti proslavljeni rukometaš Ratko Nikolić, a ako im pripadne i zdravstvo onda je prvi pik za taj resor čuveni hirurg - profesor Vladimir Đukić, aktuelni direktor KBC "Dragiša Mišović".
Posle najave predsednika Aleksandra Vučića, da će Brnabićeva predvoditi Vladu do 2024. godine spekuliše se da bi tada na njeno mesto trebalo da dođe gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević, koji je i sada bio u najužem izboru za mandatara. Pripremu za najvažniju funkciju, Vučević bi mogao steći na mestu ministra odbrane ili pravde, gde će, koji god resor da dobije, imati priliku da pokaže sposobnosti. Uz to, sa Sinišom Malim biće i jedan od potpredsednika Vlade.
Aktuelna predsednica Vlade rekla je juče da očekuje da će članovi novog tima biti poznati do kraja septembra, dodajući da će Dačić, Vučević i Mali imati i ministarska mesta, kao i da se i dalje razmišlja o tome koliko resora će imati nova vlada.
Inače, prema proceduri, mandatar obaveštava predsednika Republike da ima spreman tim. Zatim se zakazuje sednica Narodne skupštine na kojoj će poslanici razmatrati zakon o Vladi, koji bi trebalo da uredi broj ministara i potpredsednika, kao i imena ministarstava. Posle toga, raspravlja se i o pojedinačnim rešenjima i glasa za novu premijerku i njen kabinet. Rok da Srbija dobije novu vladu je 30. oktobar.
Među raznim spekulacijama i kombinatorikama oko toga ko će sve biti u Nemanjinoj 11, pojavila se i jedna koja se tiče sektora čija je važnost izuzetno porasla u vreme rusko-ukrajinskog rata. Prema nekim informacijama, energetiku neće više voditi Zorana Mihajlović, već bi njen resor mogao da bude u nadležnosti premijerke Brnabić.