Vesti
Politika
Brnabić i Novak o produbljivanju saradnje Srbije i Mađarske
09.09.2022. 20:00
Izvor: Politika
Brnabić i Novak o produbljivanju saradnje Srbije i Mađarske
Predsednica Vlade Ana Brnabić istakla je danas u razgovoru sa predsednicom Mađarske Katalin Novak, koja je u zvaničnoj poseti Srbiji da je saradnja dve zemlje na istorijskom maksimumu i da je Srbija u potpunosti posvećena njenom dodatnom produbljivanju.
Novak je dodala da je veoma važno da obe strane ostanu posvećene tome, jer su današnji izuzetni odnosi dve zemlje rezultat dobre saradnje i zalaganja njenih lidera u prethodnoj deceniji. Brnabić je izrazila veliku zahvalnost na kontinuiranoj podršci i pomoći Mađarske našim evrointegracijama, što je za Srbiju od velike važnosti.
Novak je istakla da je Srbija potrebna Evropskoj Uniji, isto koliko je Srbiji potrebno članstvo u EU, što je i stav Mađarske koji je saopštila svim svojim partnerima u Evropi.
Predsednica Vlade Srbije rekla je da je prisustvo ministra trgovine i spoljnih poslova Mađarske Petera Sijarta na samitu Otvorenog Balkana početkom meseca u Beogradu od izuzetnog značaja ne samo za Srbiju, već za čitav region.
Predsednica Novak pohvalila je osnivanje Otvorenog Balkana i izrazila opredeljenje Mađarske da sa pažnjom prati dalji razvoj i rezultate te inicijative.
Novak smatra da odnos Republike Srbije prema mađarskoj nacionalnoj manjini u našoj zemlji treba da bude za primer svim drugim zemljama u Evropi i zahvalila se premijerki Brnabić na tome.