Vesti
Politika
Vučić u Abu Dabiju
10.09.2022. 20:00
Izvor: Politika
Vučić u Abu Dabiju
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić boraviće u dvodnevnoj poseti Abu Dabiju, što je prva zvanična poseta predsednika u novom mandatu, a na poziv predsednika Ujedinjenih Arapskih Emirata, šeika Mohameda Bin Zajeda.
Vučić u prvu zvaničnu posetu ide baš u zemlju sa kojom Srbija godinama ima veoma bliske odnose.
Kako je Tanjugu rečeno u Predsedništvu, u teškoj globalnoj krizi ova poseta za Srbiju znači mnogo, jer su Ujedinjeni Arapski Emirati sedmi na svetu po naftnim rezervama, odnosno poseduju skoro šest posto svetskih rezervi nafte.
U Abu Dabi predsednik dolazi na poziv šeika Mohameda Bin Zajeda, dugogodišnjeg ličnog prijatelja, a i velikog prijatelja Srbije.
On je posle smrti svog brata Kalife postao predsednik Emirata, a svetski mediji ga danas svrstavaju u najmoćnijeg čoveka na svetu, zahvaljujući mudroj politici koju je vodio, kao i energetskim potencijalima kojima raspolaže.
Na početku rata u Ukrajini svetski mediji su objavili da je odbio da se javi na telefon predsesniku SAD Džozefu Bajdenu koji je pokušavao dve nedelje da stupi u kontakt sa njim kako bi pokušao da utiče na nacin raspolaganja energetskim resursima.
Bilateralni sastanci i potpisivanje sporazuma biće održani u novoizgrađenoj Palati Al Watan (Palata naroda), novom simbolu arapskog sveta, koja se nalazi na obali Abu Dabija.