Vesti
Politika
Brnabićeva sa Saracinom o regionu i samitu Berlinskog procesa
13.09.2022. 20:00
Izvor: B92
Brnabićeva sa Saracinom o regionu i samitu Berlinskog procesa
Predsednica Vlade Ana Brnabić razgovarala je danas sa specijalnim predstavnikom Vlade Nemačke za Zapadni Balkan Manuelom Saracinom.
Razgovarali su o situaciji u regionu i predstojećem samitu Berlinskog procesa, koji će biti održan u novembru ove godine.
Ana Brnabić je istakla da je saradnja u regionu, kao i sa svim partnerima koji doprinese toj saradnji, strateško opredeljenje Srbije u cilju ne samo ekonomskog razvoja regiona već i kao ideje povezivanja i ujedinjenja Zapadnog Balkana i njegovog približavanja Evropskoj uniji.Naša zemlja pruža podršku Berlinskom procesu, istakla je premijerka podsetivši da je Srbija snažno podržala ideju zajedničkog regionalnog tržišta u okviru procesa, koja se odnosi na slobodno kretanje ljudi, robe, usluga i kapitala, a za koje je usvojen i Akcioni plan u novembru prošle godine.
Saracin je uspostavljanje zajedničkog tržišta označio kao trenutno najznačajniji projekat i izrazio očekivanje da će ove i slične inicijative omogućiti stvaranje prosperitetnijeg okruženja i dati konkretne rezultate i benefite za stanovnike regiona.
Istakao je da je Nemačka posvećena napretku Zapadnog Balkana i podršci evropskim integracijama regiona.
Govoreći o predstojećem samit naveo je i da će u svetlu aktuelne situacije važne teme biti klimatska zaštita i energetska bezbednost regiona.
Kada je u pitanju dijalog Beograda i Prištine, Brnabićeva je navela da se Beograd zalaže za nastavak razgovora pod okriljem Evropske unije, koji je i jedini mogući put za postizanje održivog dogovora i normalizaciju odnosa.
Saracin je čestitao je predsednici vlade na novom mandatu i izrazio uverenje da će se politički dijalog i saradnja i sveukupni odnosi sa Nemačkom i dalje razvijati.