Vesti
Politika
Vučić primio akreditive austrijskog, kuvajtskog i belgijskog ambasadora
26.09.2022. 20:00
Izvor: RTV
Vučić primio akreditive austrijskog, kuvajtskog i belgijskog ambasadora
Beograd - Predsednik Srbije Aleksandar Vučić primio je danas akreditivna pisma novoimenovanog ambasadora Austrije Kristijana Ebnera i izrazio nadu da će se tokom njegovog mandata nastaviti konstruktivna i uspešna sveobuhvatna saradnja između dve zemlje i učvršćivanje bliskih i prijateljskih odnosa.
Vučić se osvrnuo na nedavne razgovore koje je sa saveznim kancelarom Austrije Karlom Nehamerom vodio na marginama 77. zasedanja Generalne skupštine Ujedinjenih nacija u Njujorku i istakao da intenzitet susreta pruža doprinos nastavku evropskih integracija i očuvanju stabilnosti našeg regiona i potvrđuje obostranu nameru da se dodatno učvrsti međusobno poverenje i saradnja u oblastima koje su od značaja za obe zemlje, saopštila je pres služba predsednika.
Vučić je konstatovao da je ekonomska saradnja Srbije i Austrije veoma razvijena, ali da u predstojećem periodu očekuje njeno dalje jačanje.
Ebner je, predajući akreditivna pisma predsedniku Vučiću, istakao da Austrija pruža jasnu podršku evrointegracijama Srbije i politici regionalne stabilnosti za koju se naša zemlja dosledno zalaže.
Novoizabrani ambasador je dodao da će nastaviti da radi na unapređenju saradnje od obostrane koristi, posebno u oblasti ekonomije, imajući u vidu da je Austrija treći najveći strani investitor i peti spoljnotrgovinski partner u razmeni usluga u Srbiji.
Dvojica sagovornika su razgovarali i o aktuelnoj energetskoj situaciji sa kojom se evropske zemlje suočavaju zbog komplikovane globalne političke situacije.
Vučić primio akreditive ambasadora Kuvajta
Predsednik Srbije primio je akreditivna pisma i ambasadora Kuvajta Faiza Medžbela el Muteirija.
Vučić je istakao zainteresovanost Srbije za nastavak unapređenja saradnje i intenziviranje političkog dijaloga, kroz razmene poseta na visokom i najvišem nivou, što bi dodatno doprinelo razvoju ekonomskih odnosa, saopštila je pres služba predsednika.
Predsednik Vučić i ambasador El Muteiri su izrazili želju za sveukupnim unapređenjem ekonomske i saradnje na svim poljima, s akcentom na poljoprivredi i to kroz zajednička ulaganja, kao i privredi, energetici i u oblasti turizma.
Ambasador El Muteiri podsetio je na dugu tradiciju prijateljskih odnosa Srbije i Kuvajta, kako na političkom planu, tako i u svim drugim oblastima, napominjući da se raduje proslavi 60. godišnjice uspostavljanja diplomatskih odnosa koje Srbija i Kuvajt zajedno obeležavaju sledeće godine.
Vučić primio akreditive nove ambasadorke Belgije
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić primio je danas akreditivna pisma novoimenovane ambasadorke Belgije Kati Bugenhout i tom prilikom ponovio da je Srbija privržena poštovanju načela teritorijalnog integriteta i suvereniteta svake zemlje, kao jednog od osnovnih principa međunarodnog prava sadržanog u Povelji Ujedinjenih nacija.
Po pitanju evropskog puta, predsednik Vučić je naglasio da je Srbija opredeljena da nastavi sa neophodnim reformama.
Vučić je izrazio uverenje da će Srbija i Belgija nastaviti saradnju u cilju daljeg unapređenja odnosa dve zemlje.
Poželevši dobrodošlicu i uspeh u obavljanju dužnosti ambasadorki Bugenhout, Vučić se osvrnuo i na dobre bilateralne odnose naglasivši da postoje potencijali za njihovo dalje razvijanje, posebno u oblasti ekonomije, saopštila je pres služba predsednika.
Vučić je izrazio zadovoljstvo prisustvom belgijskih kompanija na tržištu Srbije i pozvao privrednike te zemlje da investiraju u sektor organske proizvodnje u našoj zemlji.
Tokom sastanka bilo je razgovora i o regionalnoj saradnji, geopolitičkim temama.
Vučić sa ambasadorkom Nemačke:Za više nemačkih invesiticija
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić primio je danas akreditivna pisma novoimenovane ambasadorke Savezne Republike Nemačke Anke Konrad i istakao da je Nemačka vodeći privredni partner Srbije zbog čega je naš ključni interes povećanje nemačkih investicija.
Vučić je rekao da su regionalna saradnja i očuvanje stabilnosti u regionu spoljnopolitički prioriteti Srbije, saopštila je pres služba predsednika.
Ambasadorka Konrad je rekla da je Srbija važan partner Nemačke, kao i da očekuje da naša zemlja uvede sankcije Rusiji.
Ona je istakla i da Nemačka snažno podržava evropski put Srbije i politiku regionalne stabilnosti.
Vučić i Konrad razgovarali su i o daljem razvoju bilateralnih odnosa i dodatnom intenziviranju ekonomske saradnje.