Vesti
Politika
Pušten gasni interkonektor Bugarska-Grčka, Vučić na otvaranju
01.10.2022. 20:00
Izvor: Politika
Pušten gasni interkonektor Bugarska-Grčka, Vučić na otvaranju
Sofija - Gasni interkonektor između Bugarske i Grčke dužine 182 kilometra pušten je danas u rad, a svečanoj ceremoniji prisustvuje i predsednik Srbije Aleksandar Vučić.
Na otvaraju gasovoda su i predsednik Bugarske Rumen Radev, premijer Grčke Krijakos Micotakis, predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen, predsednik Azerbejdžana Ilham Alijev, premijer Rumunije Nikolae Čuka i predsednik Severne Makedonije Stevo Pendarovski.
Gasovod će prenositi gas iz Azerbejdžana preko Trans-jadranskog gasovoda (TAP) i iz drugih izvora preko planiranog terminala za tečni prirodni gas u Aleksandrupolisu na severu Grčke.
Predsednik Vučić će posle otvaranja gasovoda, kako je najavljeno, imati i bilateralni sastanak sa premijerom Grčke Kirjakosom Micotakisom.
Radovi na izgradnji novog gasovoda između Bugarske i Grčke završeni su polovinom jula, koji će do Bugarske dopremati gas iz Azerbejdžana, a danas počinju prve komercijalne isporuke.
Gasovod dužine 182 kilometara, od čega 151 kilometar u Bugarskoj i 31 kilometar u Grčkoj, proteže se od severoistočnog grčkog grada Komotinija do Stare Zagore u središnjoj Bugarskoj.
Gasovod, kako je ranije najavljeno, počinje da radi sa kapacitetom od tri milijarde kubika gasa godišnje i izgledima za povećanje na pet milijardi, prenosi Tanjug.
Srbija je početkom ove godine, uz podršku EU, započela gradnju gasnog interkonektora sa Bugarskom Niš - Dimitrovgrad u dužini od 109 km na teritoriji Srbije i radovi bi trebalo da budu završeni do septembra 2023. godine.
Tim gasovodom Srbija će se povezati na gasovod između Bugarske i Grčke odnosno dobiće mogućnost snabdevanja gasom iz Azerbejdžana ili sa LNG terminala (za tečni prirodni gas) u Grčkoj.
Ministarstvo energetike Srbije je ranije najavilo da će naša zemlja dogovoriti zakup kapaciteta sa Azerbejdžanom kako bi mogli kroz gasnu interkonekcije u 2023. da imamo na raspolaganju najmanje 1,4 milijarde kubnih metara gasa.
Inače, Grčka planira da postane energetski hab u regionu uz korišćenje fosilnih goriva iz Kaspijskog mora i jugoistočnog Sredozemlja i obnovljivu energiju iz Egipta, a gradi i terminal za tečni prirodni gas (LNG) u severoistočnoj luci Aleksandropolis.
Rusija je krajem aprila obustavila isporuku gasa Bugarskoj, pošto nije htela da ga plaća u rubljama.
Memorandum o razumevanju za projekat gasnog interkonektora između Bugarske i Grčke potpisan je 2009. godine, a zajednička kompanija ICGB registrovana 2011. godine.
Na početku realizacije projekta bilo je najavljeno da će gasovod biti pušten u rad krajem 2014. godine.
Južni gasni koridor je jedan od najveći gasnih projekata, čiji je deo TAP, kojim bi gas sa nalazišta u Kaspijskom jezeru pred obalom Azerbajdžana preko Gruzije, Turske, Grčke i Albanije, trebalo preko Jadranskog mora da stiže do juga Italije.
Donev: Gasni interkonektor za sigurno snabdevanje gasom
Sofija - Predsednik tehničke vlade u Bugarskoj Galeb Donev izjavio je danas, na otvaranju gasnog interkonektora između Bugarske i Grčke dužine 182 kilometra, da je to veoma važan projekat za dve zemlje i ceo region, ali i Evropu, koji u ovoj situaciji diverzifikuje izvore snabdevanja gasom.
„Naš zajednički napor je uspeo i ovaj projekat je danas operativan, novi gasovod ima kapacitet da zadovolji domaće potrebe”, istakao je Donev.
On je kazao da je diverzifikacija snabdevanja gasom za Bugarsku ključna za obezbeđivanje sigurnog snabdevanja gasom.
Donev je rekao da će taj projekat poboljšati i pregovaračku poziciju te zemlje.
Intekonektor je od suštinskog značaja za Bugarsku i obezbeđivanje dovoljnih količina gasa, a posebno imajući u vidu energetsku krizu i veliki rast cena energenata, naveo je Donev.
Premijer Bugarske je napomenuo da je energetska kriza dodatno pojačana ratnim konfliktom između Rusije i Ukrajine.
Donev je podsetio da je oštećen i gasovod Severni tok pre nekoliko DANA i naglasio da je ugroženo snabdevanje Evrope gasom, prenosi Tanjug.
U kontekstu tih višestrukih izazova projekat gasnog interkonektora između Bugarske i Grčke ima strateški značaj i nadilazi granice samo dve zemlje i da će gas moći da dobijaju i zemlje u okruženju, kao i da dobijaju tečni prirodni gas iz Grčke, kao i centralna Evropa.
Kazao je da će LNG terminal u Aleksandropolisu na severu Grčke biti gotov, kako se očekuje, do kraja naredne godine, koji će dodatno multiplikovati izvore snabdevanja.
„Gasni interkonektor će biti u punoj sinergiji sa LNG terminalom u Aleksandropolisu i biće veza za Južni gasni koridor i obezbedićemo alternativno gasno snabdevanje iz Kaspijskog regiona”, naglasio je Donev.
On je dodao da će to pomoći Evropi da se oslobodi od zavisnosti od samo jednog snabdevača gasom.
Donev je ukazao i na značaj gasovoda TAP i TANAP.
Vučić: Negovati odnose sa svim pouzdanim partnerima
Sofija - Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izrazio je zadovoljstvo što mu se pružila prilika da se susretne sa zvaničnicima koji danas u Sofiji prisustvuju ceremoniji puštanja u rad gasnog interkonektora Bugarska - Grčka.
„Veliko zadovoljstvo što mi se pružila prilika da se susretnem sa dragim prijateljima Rumenom Radevom, Ursulom fon der Lajen, Kirjakosom Micotakisom, Nikolae Čukom, Stevom Pendarovskim i predsednikom Azerbejdžana”, napisao je Vučić na Instagramu.
„Tržišta gasa koja se otvaraju prema Balkanu i Evropi treba odgovorno da prihvatimo i da nastavimo da negujemo naše odnose sa svim pouzdanim partnerima koje imamo”, istakao je Vučić, prenosi Tanjug.