Vesti
Politika
Srbija predala, čeka se odgovor u oktobru
03.10.2022. 20:00
Izvor: B92
Srbija predala, čeka se odgovor u oktobru
Set pravosudnih zakona Srbija je dostavila Venecijanskoj komisije i očekujemo da će u oktobru oni zauzeti mišljenje, poručila je ministarka pravde Maja Popović.
Za Politiku Popović je rekla da će posle razmatranja svih predloga, primedbi i sugestija, kao i eventualnih preporuka Venecijanske komisije, usklađeni tekstovi pravosudnih zakona biti na javnoj raspravi.
Radne grupe formirane od Ministarstva u skladu sa Ustavnim zakonom za sprovođenje akta o promeni Ustava, pripremile su radne tekstova Zakona o sudijama, Zakona o uređenju sudova, Zakona o Visokom savetu sudstva, Zakona o javnom tužilaštvu i Zakona o Visokom savetu tužilaštva.Ti tekstovi su dostupni javnosti na internet stranici Ministarstva pravde.
"Ministarstvo, vodeći računa o otvorenosti procesa, sprovodi predstavljanje radnih tekstova i sveobuhvatnu javnu diskusiju o predloženim rešenjima širom Srbije", rekla je ministarka pravde.
Popović je navela da su takvi skupovi održani u Nišu, Kragujevcu, Novom Sadu, Beogradu, na Zlatiboru, te na sastanku sa predstavnicima Nacionalnog konventa i ostalih NVO.
Ministarstvo je otvorilo i posebnu mejl adresu preko koje osobe i udruženja mogu da dostave primedbe, predloge i sugestije.
"Ovim putem ih pozivam da to i učine", poručila je ministarka.
Ona navodi da će sve predloge Ministarstvo razmotriti te da će javnost obavestiti o razlozima koji ih čine prihvatljivim ili ne.
"Sve ćemo detaljno razmotriti i svaki dobar predloge biće implementiran u tekstove zakona", poručila je Popović.
Ministarka pravde je ponovila da je cilj donošenja pravosudnih zakona jačanje nezavisnosti sudije i samostalnosti javnih tužilaca.
"Na taj način biće ojačana vladavina prava i povećana pravna sigurnost čime će građani Srbije efikasnije ostvariti zaštitu svojih prava", zaključila je Popović.