Vesti
Politika
U Skupštini Srbije izabrana nova Vlada, članovi položili zakletvu
26.10.2022. 20:00
Izvor: Politika
U Skupštini Srbije izabrana nova Vlada, članovi položili zakletvu
Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić i ministri položili su zakletvu u Skupštini Srbije, a time je počeo i zvanično da im teče mandat.
Na sednici na kojoj su novi članovi Vlade položili zakletvu intonirana je himna “Bože pravde”, a sednici je prisustvovao i predsednik Srbije Aleksandar Vučić.Tekst zakletve koju su ministri položili glasi: „Zaklinjem se na odanost Republici Srbiji i svojom čašću obavezujem da ću poštovati Ustav i zakon, da ću dužnost člana Vlade vršiti savesno, odgovorno i predano i biti posvećen očuvanju Kosova i Metohije unutar Republike Srbije”.
Vlada ima 25 ministarstava i tri ministra bez portfelja, a to su: Ministarstvo finansija, Ministarstvo privrede, Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, Ministarstvo zaštite životne sredine, Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, Ministarstvo rudarstva i energetike, Ministarstvo unutrašnje i spoljne trgovine, Ministarstvo pravde, Mnistarstvo državne uprave i lokalne samouprave.
U novoj vladi su i Ministarstvo za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog, Ministarstvo unutrašnjih poslova, Ministarstvo odbrane, Ministarstvo spoljnih poslova, Ministarstvo za evropske integracije, Ministarstvo prosvete, Ministarstvo zdravlja, Ministarstvo za rad, zapošljavanje boračka i socijalna pitanja, Ministarstvo za brigu o porodici i demografiju. Postoji i Ministarstvo sporta, Ministarstvo kulture, Ministarstvo za brigu o selu, Ministarstvo nauke tehnološkog razvoja i inovacija, Ministarstvo turizma i omladine, Ministarstvo informisanja i telekomunikacija i Ministarstvo za javna ulaganja.Većinom glasova poslanika prethodno je odlučeno da se o izboru Vlade poslanici izjašnjavaju javno - prozivkom.
Tako je od 225 prisutnih, 157 glasalo za, 68 protiv, nije bilo uzdržanih. Time je Srbija dobila novu Vladu na čelu sa Anom Brnabić.
Srbija mora da ima samo i isključivo prosrpsku valdu koja će raditi isključivo u interesu Srbije i njenih građana, rekla je u završnom obraćanju Ana Brnabić.
"Svaki od ministara radiće kao član tima koji će dati sve od sebe, ne da preživimo ova teška vremena, već da nastavimo rast i razvoj", rekla je Brnabićeva.
Ovo mora biti i vlada kontinuitetia, poručila je ana Brnabić."Imali smo jasan kontinuitet od 2012. do 2022. godine i on se najbolje vidi u kontinuitetu rasta zaposlenih, i to mora da se nastavi, kao i kontinuitet u rastu plata i penzija i to na jakim i stabilnim osnovama", poručila je mandatarka.
Podestila je da posle deset godina možemo da povučemo crtu i da kažemo da sa je stopa nezaposlenosti sa 25 odsto pala na 8,5 odsto.
"Prosečna plata je tada bila 330 evra a danas je iznad 700 evra. Ako pogledate naš BDP u evrima je pre deset godina bio ispod 33 milijarde, a sada je inad 60 milijardi evra. Moramo da nađemo vreme i prostor da do kraja 2026. prosečna plata bude 1.000 evra a penzija 500 evra i za to ćemo se boriti svakoga dana", poručila je Ana Brnabić.