Vesti
Politika
Dačić: Nas i Kineza milijardu i po
01.11.2022. 20:00
Izvor: Danas
Dačić: Nas i Kineza milijardu i po
Srbija je najveći prijatelj Kine u Evropi, izjavio je danas u Beogradu ministar spoljnih poslova Ivica Dačić.
Ministar spoljnih poslova Srbije je ovakvu izjavu dao tokom skupa „Novi svetski trendovi u odrazu 20. nacionalnog kongresa Komunističke partije Kine“.
– Uvek sam govorio da je nas i Kineza milijardu i po – rekao Dačić.
Prema njegovim rečima, Srbija je mala po teritoriji, ali je najveći prijatelj Pekinga u Evropi.
Predsednik Kine Si Đinping je nebrojeno puta demonstrirao privrženost prijateljtstvu sa Srbijom, izjavio je Dačić i izrazio uverenje da je pred Beogradom period jačanja saradnje sa Pekingom u oblastima ekonomije i infrastrukture.
– Podrška Kine u očuvanju suvereniteta i teritorijalnog integriteta Srbije je izuzetno značajna. Srbija uzvraća punom podrškom zaštiti kineskih nacionalnih interesa i poštovanju politike Jedne Kine – rekao je Dačić.
Naši interesi, kao i kineski, nisu usmereni prema tuđem, već prema svom, naglasio je Dačić, tvrdeći da kinesku stratešku inicijativu “Jedan pojas – jedan put” vidi kao noseći oblik saradnje Beograda i Pekinga.
– Srbija je među prvima prepoznala korist tog projekta i želi da jača saradnju sa Kinom, kao pouzdanim partnerom, iskrenim prijateljem i jednim od najutacajnijih faktora u svetu – rekao je Dačić.
– Specijalna izaslanica zamenika ministra spoljnih poslova Kine Djao Ji i ministar spoljnih poslava Srbije Ivica Dačić zaključili su danas u Beogradu, na otvaranju druge konferencije koja okuplja 30-tak stručnjaka za medjunarodne odnose, da je inicijativa za Pojas i put noseći model saradnje dve države.
Otvorena druga konferencija tink-tenka: Pojas i put noseći model saradnje
– Izveštaj generalnog sekretara Kine Si Djinpinga izražava kontinuitet i stabilnost u kursu spoljne politike a njegova inicijativa globalne bezbednosti sadrži da se Kina drži zajedničkog i održivog koncepta bezbednosti i da istraja u poštovanju suvereniteta svake države i poštovanju principa povelje Ujedinjenih nacija o miroljubivom rešavanju sporova dijalogom – rekla je Djao.
Ona je navela da je Kina jedina država stalna članica Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija koja se zaklela da nikada neće prva upotrebiti nuklearno naoružanje i da je rešena da sprovodi miroljubivu i nezavisnu spoljnu politiku.
Kina će se, uz sprovodjenje otvranja ka spolja, oslanjati na prednosti koje pruža otvoreno tržište i da će velikom cirkulacijom na nacionalnom nivou privlačiti faktore globalnih resursa i ojačati vezane efekte dve vrste efekata i dva tržišta domaćeg i medjunarodnog, objasnila je specijalna izaslanica.
Djao je rekla da je inicijativa da se izgradi Pojas i put pozdravljena od medjunarodne zajednice i da je Kina već potpisala dokumenta o saradnji sa 149 država i 32 medjunarodne organizacije.
– Već pokrenut veliki broj projekata značajnih za povećanje broja zaposlenih i privredni rast država u kojima se sprovode. Jedna od njih je i projekat izgradnje pruge Beograd-Budimpešta – rekla je ona.
Dačić je izjavio da je koferencija način da se podstakne ukupna saradnja Srbije i Kine koju vidi kao tradicionalno prijateljsku, stratešku i dugoročnu na „obostranu korist“.
On je čestitao generalnom sekretaru Kine Si Djinpingu na novom mandatu, dodao da i on razmišlja da postane generalni sekretar sa čime se, kako navodi, njegova partija slaže i uporedio tu funkciju sa institucijom predsednika u Srbiji.
– Srbija nije velika zemlja ali je najveći prijatelj onima koji njenje interese poštuju i štite a naši interesi, podjednako kao i kineski, nisu usmereni ka tudjem već prema svom i zato se sa Kinom dobro razumemo. Zato Pojas i put vidimo kao noseći model naše saradnje – rekao je Dačić.
Druga konferencija Beogradskog „tink-tenka“ „Novi svetski trendovi u odrazu 20. Nacionalnog kongresa Komunističke partije Kine“, okupila je u Palati Srbija stručnjake za medjunarodne odnose, a prisustvuju i ambasadorke Kine u Srbiji Čen Bo i Srbije u Kini Maja Stefanović.