Vesti
Politika
Dačić sa kineskom diplomatkinjom, predstavnicom za zemlje Centralne i Istočne Evrope
06.11.2022. 20:00
Izvor: RTV
Dačić sa kineskom diplomatkinjom, predstavnicom za zemlje Centralne i Istočne Evrope
Beograd - Prvi potpredsednik Vlade i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić danas je na sastanku čestitao ambasadorki Điang Ju preuzimanja dužnosti specijalnog predstavnika Ministarstva spoljnih poslova Narodne Republike Kine za saradnju Kina - zemlje Centralne i Istočne Evrope (CIE).
Dačić je naglasio značaj koji obe države pridaju saradnji u okviru ovog mehanizma, što potvrđuje i činjenica da poseta ambasadorke Điang grupi zemalja Centralne i Istočne Evrope počinje baš od Beograda, saopšteno je iz MSP.
Ministar Dačić je iskoristio priliku i da uputi čestitke na uspehu nedavno završenog 20. Kongresa Komunističke partije Kine i na reizboru predsednika Si Đinpinga na funkciju generalnog sekretara partije, izrazivši nadu da ćemo u skorijoj budućnosti ponovo imati priliku da predsedniku Siju ukažemo gostoprimstvo u zvaničnoj poseti Srbiji.
Dogovoreno je dalje jačanje saradnje u okviru mehanizma Kina - zemlje Centralne i Istočne Evrope, koji Srbija vidi kao integralni deo globalne inicijative "Pojas i put" i kojima pridaje veliki značaj.
Izraženo je obostrano zadovoljstvo zbog uzlaznog trenda kada je reč o ekonomskim odnosima dve zemlje i ukazano na postojanje značajnih potencijala za njihovo dalje obogaćivanje.
Sagovornici su bili saglasni da će Sporazum o slobodnoj trgovini, iniciran u razgovoru predsednika Vučića i predsednika Sija u februaru ove godine, biti usaglašen i potpisan u najskorijem periodu, čime će se odlični bilateralni odnosi i čelično prijateljstvo koje nas spaja dodatno unaprediti.
Ambasadorka Điang Ju je izrazila zadovoljstvo zbog izvanrednih sveukupnih odnosa Srbije i NR Kine, kao i spremnost za dalje svestrano osnaživanje sveobuhvatnog strateškog partnerstva i jačanje čeličnog prijateljstva naša dva naroda.
Navela je da Narodna Republika Kina vidi Republiku Srbiju kao jednog od najpouzdanijih partnera u ovom delu sveta, te da je tome doprinela odlučnost srpskog rukovodstva da unapređuje srpsko-kinesku saradnju u oblastima od zajedničkog interesa, kako na bilateralnom planu, tako i kroz mehanizam saradnje Kina-zemlje Centralne i Istočne Evrope.
Sagovornici su se saglasili da će dodatan podsticaj razvoju ukupnih odnosa i zbližavanju dve zemlje i dva naroda značajno doprineti nedavno otpočeti direktni letovi kompanije "Er Srbija" na relaciji Beograd-Tjenđin-Beograd, kao i uspostavljanje direktne avio-linije kineske kompanije "Hainan Erlans" između Beograda i Pekinga.
Tokom razgovora su razmenjena mišljenja o unapređenju saradnje u velikom broju oblasti, kroz intenziviranje političkog dijaloga i razmenu poseta na visokom i najvišem nivou i ponovljena je uzajamna podrška u pitanjima od nacionalnog interesa za dve zemlje.
Šef srpske diplomatije je još jednom zahvalio Narodnoj Republici Kini na principijelnom stavu u vezi sa pitanjem Kosova i Metohije i potvrdio doslednu podršku Srbije politici "jedne Kine" i principu "jedna zemlja, dva sistema", kao i borbi Kine protiv separatizma, navedeno je u saopštenju.