Vesti
Politika
Vučić: Želimo da odbrambenu granicu pomerimo na jug
16.11.2022. 20:00
Izvor: Politika
Vučić: Želimo da odbrambenu granicu pomerimo na jug
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić istakao je danas da je sa Austrijom i Mađarskom dogovorena saradnja u pomeranju odbrambene granice od ilegalne migracije na jug , kako bi zajedno štitili i čuvali Evropu i svoju zemlju.
„Danas smo potpisali važan Memorandum o razumevanju, a naši timovi će nastaviti da rade na konkretizaciji svega, kako bi još pre kraja godine krenuli u realizaciju”, objasnio je Vučić posle Samita sa austrijskim kancelarom Karlom Nehamerom i mađarskim premijerom Viktorom Orbanom.Kako je objasnio reč je o registrovanim i neregistrovanim licima, ilegalnim migrantima, čiji broj se gotovo udvostručio u odnosu na prošlu godinu.
Što se tiče registrovanih, najveći broj lica stiže iz Avganistana 40 odsto, iz Sirije 27 odsto, Maroka 12,5 odsto, Burundija 7 odsto i 2 odsto iz Pakistana
Vučić je, kako navodi Tanjug, rekao da je Srbija već preduzela nekoliko koraka, i da više nema slobodnog viznog režima sa Tunisom, koji je trajao od 1962, kao i sa Burundijem, a uskoro će i sa još dve zemlje morati da se uvede isti vizni režim kakav je u EU.Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je na konferenciji za novinare u predsedništvu, nakon potpisivanja memoranduma o razumevanju sa premijerom Mađarske Viktorom Orbanom i kancelarom Austrije Karlom Nehamerom, rekao i da je dogovoreno da se migranti koji nemaju nikavu šansu da dobiju azil u tim zemljama, avionom deportuju iz Srbije u zemlje porekla.
„Nemamo više slobodni vizni režim sa Tunisom, usaglašavanjem spoljnje politike uskoro sa još dve zemlje imaćemo isti vizni režim kao EU. Važan je dogovor o readmisiji, oko proterivanja onih koji nemaju šansu da dobiju azil a žele da ostanu na našoj teritoriji. Moraćemo da obezbedimo avione za njih, a troškove ćemo podeliti sa Austrijom i Mađarskom”, rekao je Vučić i dodao da će se troškovi deliti po „fer raspodeli” navodi Beta.
Vučić je rekao da migranti u Srbiju najčešće dolaze iz Severne Makedonije - 51 odsto i Bugarske - skoro 33 odsto.
„Dogovorili smo se da zajedno, uz podršku Mađarske i Austrije angažujemo veći broj policajaca na granici prema Severnoj Makedoniji, uključujući i automobile sa termovizijskim kamerama, i da tu odbrambenu liniju pomerimo na jug”, kazao je Vučić.
Dodao je da ni Srbija, kao ni druge zemlje, ne želi da bude „parking za ilegalne migrante”, i da ima problema na severu zemlje gde se koncentrišu migranti koji pokušavaju da pređu u EU.