Vesti
Politika
Brnabić sa italijanskim ministrima o bilateralnim odnosima i Kosovu
22.11.2022. 20:00
Izvor: Danas
Brnabić sa italijanskim ministrima o bilateralnim odnosima i Kosovu
Premijerka Srbije Ana Brnabić razgovarala je danas u Beogradu sa ministrima spoljnih poslova i odbrane Italije o bilateralnim odnosima i situaciji na Kosovu, saopštila je Vlada.
Na sastanku sa šefom italijanske diplomatije Antoniom Tajanijem i ministrom odbrane Gvidom Krozetom, Brnabić je rekla da je Italija jedan od najvažnijih političkih i ekonomskih i trgovinskih partnera Srbije i da je njena vlada „snažno opredeljena“ da dalje razvija bilateralne odnose, navodi se.
Po pitanju situacije na Kosovu, Brnabić je sa italijanskim ministrima postigla „potpunu saglasnost“ da su očuvanje mira i stabilnosti glavni prioriteti, ključni za čitav region Zapadnog Balkana, i da svi dogovori u okviru Briselskog sporazuma moraju biti implementirani, piše u saopštenju.
Tajani je povodom implementacije dogovora Beograda i Prištine rekao, kako se navodi, da se svi „moraju rukovoditi“ načelom „pacta sunt servanda“, odnosno da se postignuti dogovori moraju poštovati, imajući u vidu da se samo na taj način može obezbediti stabilnost.
On je istakao opredeljenje italijanske vlade da bude još prisutnija na Zapadnom Balkanu, za koji je rekao da je „od izuzetne važnosti“ za njegovu zemlju, i dodao da će Italija nastojati da na svaki način doprinese očuvanju mira i stabilnosti, navodi se.
Brnabić je zahvalila na posvećenosti pripadnika Kfora iz Italije očuvanju mira, zaštite građana i srpskih manastira na Kosovu, dodaje se.