Vesti
Politika
Varhelji: Poslednjih meseci put BiH ka članstvu u EU brži neko ikad
28.11.2022. 20:00
Izvor: Danas
Varhelji: Poslednjih meseci put BiH ka članstvu u EU brži neko ikad
Evropski komesar za proširenje i politiku susedstva Oliver Varheji izjavio je danas u Sarajevu da je poslednjih šest sedmica put Bosne i Hercegovine ka dobijanju kandidatskog statusa za članstvo u Evropskoj uniji brži nego ikada.
Varheji je podsetio da je Evropska komisija nedavno preporučila Evropskom savetu da BiH dobije status kandidata i da je u BiH došao da bi bi razgovarao o tome kako da se to i ostvari.
„Dodeljivanje tog statusa je odluka koju donose zemlje EU. Reč je o jednoj ponudi, ponudi za sve u ovoj zemlji, jer to radimo za ljude u Bosni i Hercegovini“, kazao je evropski komesar posle sastanka sa članovima Predsedništva BiH.
On je ocenio da je EU u svemu bila itekako transparentna, te da je njihova preporuka jasna – da se sada bez odlaganja dodeli kandidatski status.
„To je preporuka koja dolazi uz visoka očekivanja. EU put jeste otvoren, ali se očekuju rezultati i očekujemo da se ostvaruje bez daljih odlaganja. Na političarima je da to postane stvarnost“, naglasio je Varheji.
Prema njegovim rečima, želi da vidi jasne i opipljive rezutate o kojima može da izvestiti Evropski savet.
„Nadam se da ćemo do tada imati pozitivnu odluku i da će Bosna i Hercegovina dobiti kandidatski status. Potrebno je da Savet ministara BiH u starom sazivu usvoji sve mjere kojima će omogućiti iskorak ka EU“, kazao je Varheji.
On je još kazao da vlast u novom mandatu treba da se posveti realizaciji 14 prioriteta i uslova iz mišljenja Evropske komisije, ocenivši da trenutno postoji ubrzan put ka ispunjavaju tih zahteva.
„Vidimo pozitivne pomake od davanja prijedloga za kandidatski status. U proteklih šest sedmica se dešavaju brže nego ikada ranije. Imamo velika očekivanja i inače se ne bismo ni sami angažovali. Spremni smo da pomognemo“, istakao je evropski komesar za proširenje.
Zaključio je da su „uvek potrebne dobre vesti iz Sarajeva, a da ih je sada više nego ikada pre“.