Vesti
Politika
Francuska premijerka dočekala Anu Brnabić u palati Matinjon
29.11.2022. 20:00
Izvor: RTS
Francuska premijerka dočekala Anu Brnabić u palati Matinjon
Predsednica Vlade Ana Brnabić sastala se u palati Matinjon u Parizu sa premijerkom Francuske Elizabet Born.
Elizabet Born je premijerku Brnabić dočekala ispred Palate, uz Gardu, na crvenom tepihu, gde su se rukovale i zatim uputile ka salonu za sastanke.
Brnabićeva je ranije danas izjavila da će na sastanku biti reči o temama koje se tiču produbljivanja ekonomske saradnje i investiranju francuskih kompanija u Srbiju, ali i o ključnim pitanjima vezanim za situaciju na Zapadnom Balkanu.
Ovo je drugi put ove godine da se premijerka Brnabić sastaje sa premijerom francuske - u februaru se sastala Žanom Kasteksom.
Premijerka Brnabić razgovarala je danas u Parizu i sa premijerom Republike Koreje Jan Dok Suom o jačanju političkog dijaloga i ekonomske saradnje dve zemlje i mogućnostima unapređenja, pre svega, trgovinske saradnje.
Srbija i Koreja već imaju razvijenu saradnju u oblasti digitalizacije i IT, navela je premijerka i podsetila na to da u Beogradu od 2017. godine radi Srpsko-korejski informatičko-pristupni centar, gde se organizuju obuke za IT, a planirano je otvaranje takvog centra i u Nišu.
Takođe, kako je prenela, posebno važna tema razgovora bila je saradnja u oblasti kreativnih industrija, uz ocenu da su nam iskustva Koreje u ovoj oblasti, najviše gejminga i audio-vizuelne produkcije, izuzetno značajna.
Premijerka Brnabić, u okviru nastavka posete Parizu, sastala se sa generalnim sekretarom Organizacije za ekonomsku saradnju i razvoj Matijasom Koromanom, kao i rukovodstvom inicijative "Globalno partnerstvo za veštačku inteligenciju".
Brnabićeva je razgovarala i sa predstavnicima kompanije "RATP DEV", koja će u Beogradu raditi na projektu izgradnje metroa.