Vesti
Politika
Boško Obradović i poslanici Dveri u skupštini vređali premijerku, izrečene im opomene
05.12.2022. 20:00
Izvor: Blic
Boško Obradović i poslanici Dveri u skupštini vređali premijerku, izrečene im opomene
Predsednik Skupštine Srbije Vladimir Orlić izrekao je danas opomene poslanicima Srpskog pokreta Dveri Bošku Obradoviću, Borku Puškiću i Ivanu Kostiću, jer su izneli niz uvreda na račun premijerke Ane Brnabić.
Brnabić je tokom svog izlaganja ocenila da u Srbiji nikada nije i neće prolaziti politika čistih gena, aludirajući na ranije izrečenu zabrinutost Dveri za genetsku strukturu budućih naraštaja, koja bi bila promenjena, prema njihovom mišljenju, ukoliko bi se omogućila vantelesna oplodnja doniranim reproduktivnim materijalom.Brnabić je ocenila da je to fašizam, što je izazvalo poslanike Dveri da odgovore.
Prvi se za reč javio Puškić koji je svoje izlaganje počeo rečima:
- Od gospođe premijera ili gospodina premijera Srbije...Ona je jako krupunu kvalifikaciju upotrebila da smo mi - rekao je Puškić, ali ga je prekinula predsedavajuća Snežana Paunović i poručila mu da ne koristi uvrede ako se već žali da je neko uvredio poslanike Dveri.
Javio se potom Ivan Kostić, a zatim i šef poslaničke grupe Dveri Boško Obradović koji je svoje izlaganje počeo time da je teško govoriti posle predsednika Vlade koji, kako je rekao, nije zaslužio da se nađe na tom mestu.
Obradović je rekao da je država i tradicionalna Srbija ''uvređena'' jer je u trećem mandatu premijerka Ana Brnabić.To je sramota za Srbiju, to je sramota za naše vrednosti, kulturu, konstantna uvreda svega što je srpsko, hrišćansko, što je porodično, što je tradicionalno, rekao je Obradović.
Predsednik Skupštine Orlić je rekao da za stvari koje je Obradović izgovorio Poslovnik nalaže istog trenutka izricanje mere.
- Da vi određujete da li je nešto lična uvreda svega što je srpsko?! Pa s kojim pravom? Replika nije pravo da pričate šta vam padne na pamet, uključujući i takve stvari. Ili ćete da uradite na način koji je pristojan ili nemojte uopšte - rekao je Orlić.
Obradović, Kostić i Puškić su u jednom trenutku ustali sa mesta, a Orlić ih je upitao zašto viču i ko još želi da viče da bi mu izrekao opomenu.- Kako se vi zovete? Puškić? Želite da vičete? Izričem Vam opomenu zato što želite da vičete. Ko još želi da viče? Kostić, ako treba svi da dobijete po opomenu nije nikakav problem, jel stvarno želite to? Ako želite možete da dobijete svi po opomenu - rekao je Orlić i izrekao im opomene.
Poslanica Srpske napredne stranke Biljana Pantić Pilja je na svom Intagramu podelila video snimak na kojem je prikazano šta se dešavalo nakon što je Orlić proglasio pauzu.
Na snimku se može videti da je Obradović tokom pauze uputio premijerki neprikladne i uvredljive reči koje se tiču njenog porekla i seksualnog opredeljenja.
Nakon toga, Obradović je održao konferenciju za medije kako bi, kako je rekao, ukazao na neprimerene događaje u plenumskoj sali gde ih je, kako tvrdi, Ana Brnabić na krajnje nekorektan način nazvala neo-fašističkim pokretom.
- Imamo ozbiljan problem kao opozicija sa Orlićem, videli ste jutros da je onemogućeno opoziciji da obrazlaže predloge za dopunu dnevnog reda, potom su spojili 35 tačaka dnevnog reda, naša poslanička grupa ima po 20 sekundi da govori po svakom predloženom zakonu, da li je to novi talas zabrane drugačijeg mišljenja - upitao je Obradović.