Vesti
Politika
Brnabić i Šentop razgovarali o saradnji Srbije i Turske
08.12.2022. 20:00
Izvor: RTV
Brnabić i Šentop razgovarali o saradnji Srbije i Turske
Beograd - Predsednica Vlade Ana Brnabić razgovarala je danas sa predsednikom Velike narodne skupštine Republike Turske Mustafom Šentopom o bilateralnim odnosima dve zemlje.Premijerka je ocenila da je saradnja dveju zemalja na najvišem nivou, a posebno kada je reč o ekonomiji, infrastrukturi, turizam, u i podvukla da je Turska veoma važan partner Srbije u tim oblastima, saopšteno je iz Vlade.
Kompanije iz Turske zapošljavaju oko 5.900 radnika iz Srbije, posebno iz ruralnih područja, rekla je Brnabić i naglasila da dve države imaju izražene bilateralne interese.
Prema njenim rečima, uz uzajamnu podršku i posvećenost, završen je put između Tutina i Novog Pazara i nastavlja se saradnja na izgradnji najznačajnijeg infastrukturnog projekta, autoputa između Beograda i Sarajeva.
Govoreći o Otvorenom Balkanu, premijerka je zahvalila Šentopu na podršci koju Turska pruža ovoj inicijativi, kao i očuvanju mira i stabilnosti u ovom delu Evrope.
Šentop je rekao da su odnosi dve zemlje važni za ceo region i da je uveren da će dobra saradnja biti nastavljena.
On je istakao turizam kao važnu privrednu granu koju treba unaprediti, jer je to sektor sa velikim potencijalom.
Predsednik Velike narodne skupštine Republike Turske zaključio je da je ukupna međuparlamentarna saradnja u prethodnom periodu bila veoma dobra, prijateljska, kontinuirana i da je svojom ustaljenom dinamikom pratila trend opštih bilateralnih odnosa.