Vesti
Društvo i ekonomija
Keš krediti su upravo poskupeli
08.12.2022. 20:00
Izvor: Politika
Keš krediti su upravo poskupeli
Keš krediti su upravo poskupeli, jer je Narodna banka (NBS) povećala referentnu kamatu za 50 baznih poena na ukupno pet odsto.Ovo je, inače, deveti put u ovoj godini da centralna banka povećava svoju baznu kamatu u brobi protiv inflacije. Posledice su rast kamata na gotovinske zajmove, a svi oni se odobravaju u dinarima.
Bazna kamata centralne banke pokazuje poslovnim bankama u kom smeru će ići kamate, posebno belibor koji je merodavan pri ugovaranju i obračunu ovih zajmova. Drugim rečima keš zajmovi postaju sve skuplji i za stare i za nove korisnike. Oni koji su se već zadužili dobiće uvećanu mesečnu ratu, a oni koji to tek planiraju moraju da računaju na skuplje zaduženje.
Prema podacima NBS novi gotovinski krediti odobravani su u oktobru po stopi od 12 odsto što je tri procentna ponea više nego u oktobru 2021. i oktobru 2020, kada su gotovinski krediti odobravani po stopi od devet odsto.
Na još jedno povećanje referentnekamate NBS se odlučila, jer inflacija i dalje raste. Trenutno iznosi 15 odsto koliko pokazuje podatak za oktobar, a za koji dan zvanična statistika će saopštiti i podatak za novembar. Sva je prilika da će rast cena na malo biti nastavljen.
NBS je saopštila da nastavlja da pooštrava monetarne uslove i utiče na ograničavanje sekundarnih efekata rasta cena putem inflacionih očekivanja i time doprinosi da se inflacija u Srbiji nađe na opadajućoj putanji i vrati u granice dozvoljenog odstupanja od cilja do kraja perioda projekcije. Izvršni odbor je istakao da se ekonomija Srbije i dalje suočava sa znatnim troškovnim pritiscima iz međunarodnog okruženja, iako ima signala njihovog popuštanja.
„Nastavak zaoštravanja monetarnih uslova neophodan je čak i u ambijentu preovlađujućeg uticaja faktora na strani ponude na inflaciju, kako bi se odlučno uticalo da ona ne bude postojanija u dužem periodu i kako se ne bi dodatno proširila. Odlučujući da postepeno i odmereno pooštrava monetarne uslove na domaćem tržištu, Izvršni odbor je imao u vidu da kretanje inflacije u Srbiji, koja je u oktobru iznosila 15 odsto međugodišnje, i dalje u najvećoj meri određuju globalni troškovni pritisci. Ukupna inflacija ostaće povišena do kraja ove i početkom naredne godine, ali će se nakon toga naći na opadajućoj putanji, uz znatniji pad u drugoj polovini 2023. i povratak u granice cilja do kraja perioda projekcije. U smeru smirivanja inflatornih pritisaka delovaće dosadašnje zaoštravanje monetarnih uslova, očekivano slabljenje efekata globalnih faktora koji su vodili rast cena energenata i hrane u prethodnom periodu, kao i niža eksterna tražnja u uslovima nepovoljnijih izgleda globalnog privrednog rasta“, navode u NBS.