Vesti
Politika
Skupština Srbije usvojila budžet za 2023. godinu.
09.12.2022. 20:00
Izvor: Politika
Skupština Srbije usvojila budžet za 2023. godinu.
Skupština Srbije danas je usvojila budžet za 2023. godinu. Za budžet je glasalo 156 poslanika dok je 58 bilo protiv. U sali je tokom glasanja bilo prisutno 223 poslanika.
Zakonom o budžetu za 2023. godinu predviđeni su ukupni prihodi i primanja u iznosu od 1.843,4 milijarde dinara, što je za 133,8 milijardi dinara, odnosno 7,8 odsto, više u odnosu na iznos prihoda predviđen rebalansom budžeta za 2022. godinu. Ukupni rashodi i izdaci iznose od 2.107,4 milijarde dinara.Procenjeni nivo javnog duga na nivou opšte države smanjuje se i do kraja 2023. godine na nivou od 56,1 odsto BDP. Takođe, očekuje se da sledeće godine srpska privreda ostvari rast od 2,5 odsto.
Budžet se zasniva na tri stuba - povećanju životnog standarda, infrastrukturi i energetici.
Kako je ranije rekao ministar finansija Siniša Mali budžet za 2023. godinu podrazumeva mere usmerene na poboljšanje životnog standarda građana, povećanje plata i penzija i zahvalio poslanicima na konstruktivnoj i sadržajnoj debati o najvažnijem dokumentu za građane Srbije."Želim da vas obavestim da, ako glasate za ovaj budžet, da ste glasali za povećanje plata u javnom sektoru, izglasaćete povećanje penzija za 20,8 odsto, iznad rasta inflacije. Izglasaćete dalje rasterećenje zarada kada su poslodavci u pitanju, čime doprinosimo daljem zapošljavanju i novim radnim mestima, izglasaćete i povećanje minimalne zarade. U tom slučaju ćemo imati prosečnu platu na kraju sledeće godine 830 evra. Izglasaćete i veliku rezervu da se borimo sa energetskom krizom, tako da građani, ni privreda, nemaju problem sa dostupnošću gasa. Glasaćete i za rekordan iznos budžeta za poljoprivrednike, zdravstvo, prosvetu, kulturu, sport, koji doprinosi daljem rastu naše ekonomije u svim sferama", rekao je Mali.