Vesti
Politika
Amerika šalje diplomate na Balkan: Šole i Eskobar naredne sedmice u Beogradu, regionu i Briselu
11.12.2022. 20:00
Izvor: Danas
Amerika šalje diplomate na Balkan: Šole i Eskobar naredne sedmice u Beogradu, regionu i Briselu
Savetnik Stejt departmenta Derek Šole predvodiće međuagencijsku delegaciju koja će sledeće nedelje posetiti Zapadni Balkan – Kosovo, Srbiju, Bosnu i Hercegovinu, Severnu Makedoniju, Crnu Goru, kao i Hrvatsku, a turneju će završiti posetom Evropskoj uniji u Briselu, saopšteno je iz Stejt deparmenta.
Kako navodi Glas Amerike, član delegacije biće i zamenik pomoćnika državng sekratara Stejt departmenta i specijalni izaslanik za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar.
Šole će 12. i 13. decembra u Prištini razgovarati s kosovskim zvaničnicima i drugim političkim liderima o nastavku saradnje po nizu pitanja, uključujući napore SAD da unaprede integraciju Kosova u evropske i evroatlantske strukture
Kako se navodi, to uključuje i dijalog uz posredovanje EU za postizanje sveobuhvatnog sporazuma o normalizaciji odnosa Kosova i Srbije, usredsređen na međusobno priznanje.
Šole će 13. decembra u Beogradu razgovarati sa visokim zvaničnicima Srbije o energetskoj bezbednosti, regionalnoj ekonomskoj integraciji i napretku ka članstvu Srbije u EU. navodi se u saopštenju.
Takođe će razgovarati o ulozi Srbije u jačanju regionalnog mira i bezbednosti i kontinuiranom angažovanju Srbije u dijalogu uz posredovanje EU, ističe se u saopštenju, kako bi se postigla sveobuhvatna normalizacija odnosa sa Kosovom.
Posle posete Bosni i Hercegovini, Šole će 15. decembra boraviti u Crnoj Gori, gde će sa liderima vlade i civilnog društva razmotriti trenutni politički zastoj u zemlji, ali i zajedničku posvećenosti regionalnoj bezbednosti i kontinuiranom napretku Crne Gore ka evroatlantskim integracijama.
Na kraju evropske turneje, savetnik Šole će u Briselu razgovarati sa evropskim partnerima i saveznicima o nizu globalnih pitanja, uključujući pridruživanje EU zemalja Zapadnog Balkana, energetskoj bezbednosti, i dijalog između Kosova i Srbije.