Vesti
Društvo i ekonomija
IEA: Ruski izvoz nafte porastao, prihod opao u novembru
14.12.2022. 20:00
Izvor: RTV
IEA: Ruski izvoz nafte porastao, prihod opao u novembru
LONDON - Ruski izvoz nafte je porastao u novembru uoči ograničenja cena od 5. decembra, koje su nametnule G7, Evropska unija i Australija kako bi umanjile ratne prihode Moskve, saopštila je danas Međunarodna agencija za energetiku (IEA).
Silazni trend svetskih cena nafte i veci popusti na rusku naftu uticali su na pad prihoda Moskve za 700 miliona dolara na 15,8 milijardi dolara, objavila je IEA.Agencija sa sedištem u Parizu je navela da i dalje procenjuje da ce ograničenje cena smanjiti rusku proizvodnju nafte za 1,4 miliona barela dnevno (bpd) sledece godine, prenosi Rojters.
Mada su niže cene nafte dobrodošlo olakšanje za potrošače koji su suočeni sa rastucom inflacijom, potpuni uticaj embarga na rusku naftu i na isporuke derivata tek ostaje da se vidi, dodaje IEA.
Globalni ekonomski izazovi i zabrinutost oko potražnje u Kini, najvecem uvozniku nafte, pomogli su da se veci deo ovogodišnjeg rasta cena nafte neutrališe, ali IEA kaže da je potražnja u nekim regionima iznenađujuce snažna.
Kina, Indijeai Bliski istok nadoknadili su deo smanjenja kupovina nafte u Evropi i drugim zemljama u istočnoj Aziji, napominje se u izveštaju agencije za energetiku.
Ova konstatacija je navela IEA da poveca svoju procenu rasta potražnje za naftom za ovu godinu za 140.000 barela dnevno (bpd) na 2,3 miliona bpd i za 100.000 barela dnevno na 1,7 miliona bpd za sledecu godinu.
Prema mišljenju IEA, budući da predstoje zimski meseci i da se približavamo napregnutijem balansu između ponude i potražnje na tržištu nafte u drugom kvartalu 2023, ne može se isključiti još jedan rast cena "crnog zlata.