Vesti
Politika
Đedović razgovarala sa američkim ambasadorom Hilom
16.12.2022. 20:00
Izvor: RTV
Đedović razgovarala sa američkim ambasadorom Hilom
Beograd - Ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović razgovarala je danas sa ambasadorom Sjedinjenih Američkih Država u Republici Srbiji Kristoferom Hilom o bilateralnim odnosima i produbljivanju saradnje dve zemlje u oblasti energetike.
Đedović je rekla da u trenucima kada se ceo svet suočava sa energetskom krizom, Srbija je opredeljena da pokrene veliki ciklus investicija u energetsku infrastrukturu kako bi obezbedila energetsku nezavisnost u izazovnim godinama koje su pred nama.
Prema njenim rečima, naša zemlja je veoma angažovana na diversifikaciji izvora snabdevanja gasom, ali i naftom.
Ministarka je podsetila na to da je u toku rad na strateškim dokumentima kojima će biti definisani koraci smanjenja negativnih uticaja energetskog sektora na životnu sredinu.
Posvećeni smo unapređenju saradnje sa SAD u energetskom sektoru i potrebna su nam iskustva američkih kompanija, koje su već pokazale interesovanje da učestvuju u važnim projektima u oblasti obnovljivih izvora energije, naglasila je Đedović.
Ambasador Hil je izrazio uverenje da saradnja dve države u oblasti energetike može biti značajno unapređena.
Američki investitori su zainteresovani za ulaganje u nove i tehnološki savremene energetske kapacitete u Srbiji, pre svega u oblasti obnovljivih izvora energije, istakao je Hil.