Vesti
Društvo i ekonomija
Kada ćete dobiti umanjeni račun za struju: Pomoćnik ministra rudarstva i energetike o uredbi koja danas stupa na snagu
17.12.2022. 20:00
Izvor: Danas
Kada ćete dobiti umanjeni račun za struju: Pomoćnik ministra rudarstva i energetike o uredbi koja danas stupa na snagu
Uredba o energetski ugroženom kupcu danas stupa na snagu, a pomoćnik ministra rudarstva i energetike Milan Aleksić ocenio je da je to lepa vest za sve građane kojima je potrebna ta pomoć i da će ubuduće znatno više građana ostvarivati popust na struju, gas i toplotnu energiju.
Uredba definiše kategorije građana koji imaju pravo na umanjenje računa za električnu energiju.
„Kada će dobiti umanjeni račun zavisi od efikasnosti lokalne samouprave“, rekao je Aleksić za RTS i dodao da su kriterijumi materijalni položaj koji se odnosi na mesečne prihode članova domaćinstva, po imovinskom stanju, građani koji imaju neka socijalna primanja ili dečje dodatke i građani koji imaju teško zdravstveno stanje.
On je naveo da je novina da će se kriterijumi za seoska domaćinstva sada primenjivati na njihove prihode, a ne na kvadraturu.
Alksić je istakao da je četiri milijarde dinara obezbeđeno za pomoć energetski ugroženim kupcima, podignuti su pragovi, tako da sada mnogo više građana može da aplicira.
Naveo je primer tročlane porodice koja je do sada prosečno plaćala račun za električnu energiju 4.700 dinara – ako ostvari status energetski zaštićenog kupca, ona može da dobije popust 1.565 dinara na taj račun.Dok, kako kaže, jednočlano domaćinstvo koje živi u 33 kvadrata ima pravo na 60 odsto popusta na toplotnu energiju, ako prosečno sada plaća 3.940 dinara, a sa popustom ima umanjenje od 2.300 dinara.
Istakao je da je procedura za prijavu veoma jednostavna, zahtevi se nalaze na internet stranama Ministarstva i opština, a uveren je da će opštine štampati prijave i da će one moći da se preuzmu na licu mesta.
Pravo na umanjene račune od 40 do 60 odsto imaće i domaćinstva koja koriste toplotnu energiju i kriterijumi su isti.
Prošle godine 68.129 građana iskoristilo je umanjenje računa za električnu energiju, što je znatno manje nego prethodne godine. Sada su procene da će 191.000 domaćinstava imati pravo na popust.