Vesti
Društvo i ekonomija
Plate u IT sektoru i do 8.500 evra
20.12.2022. 20:00
Izvor: Politika
Plate u IT sektoru i do 8.500 evra
Podaci sajta HelloWorld.rs pokazuje da su kandidati u IT industriji sve aktivniji na tržištu rada, a primetan je i veći broj konkurisanja na oglase u novembru, i to za 26 odsto u odnosu na isti mesec lane. Kako ovaj sektor industrije konstantno raste, tako i 2022. Srbija beleži rast izvoza IKT usluga koji iznosi 2,5 milijarde evra. Plate u IT sektoru se povećavaju, pa je tako u avgustu zarada iznosila u proseku 1.600 evra, ali prema očekivanjima i rečima poslodavaca, do kraja godine taj iznos će biti znatno viši.
U „Infostudu” potvrđuju da naši IT stručnjaci imaju visoka primanja, a u prilog tome govori i podatak da je u sekciji plate u okviru sajta HelloWorld.rs, gde IT- jevci unose svoje zarade, najveći iznos upisao softver inženjer iz Beograda – čak 8.500 evra.
U poslednjih nekoliko godina ipak se promenila lista najtraženijih zanimanja, pa se sada beleži porast interesovanja za pozicije projekt i prodakt menadžera, deliveri menadžera i biznis developera. Prema istraživanju „Puls srpske iz zajednice” koje je sproveo ovaj sajt, od top pet najtraženijih pozicija u svetu najbolje su plaćeni tim lideri sa prosekom od 2.600 evra.