Vesti
Politika
Ana Brnabić: Potpisivanje Sporazuma o slobodnoj trgovini sa UAE za tri meseca
09.01.2023. 20:00
Izvor: Politika
Ana Brnabić: Potpisivanje Sporazuma o slobodnoj trgovini sa UAE za tri meseca
Dubai - Premijerka Ana Brnabić rekla je Tanjugu da Vlada Srbije danas predaje kolegama iz UAE komentare na nacrt Sporazuma o slobodnoj trgovini i očekuje da taj sporazum bude potpisan u naredna tri meseca.
Sastancima sa visokim zvaničnicima ove bliskoistočne države, premijerka završava dvodnevnu posetu Dubaiju.
Napominje da će potpisivanje tog sporazuma mnogo doprineti poboljšanju privredne saradnje dve zemlje koja u ovom trenutku, kako kaže, nije toliko skromna, ali je svakako je ispod onoga što su naši potencijali.
„Robna razmena je dosta skromna. Ona je otprilike oko 80 miliona evra, ali je razmena u uslugama dva i po puta veća, što govori o tome da je sofisticiranost naše ekonomije sa njihovom u mnogo većem poklapanju nego u robama koje mi izvozimo u UAE”, rekla je Brnabić, prenosi Tanjug.
U delegaciji Srbije bio je i ministar telekomunikacija i informisanja Mihailo Jovanović, koji je istakao da se sa partnerima iz Emirata radi na digitalizaciji i razvoju veštačke inteligencije i bioinformatike.
Napominje da se u Srbiji radi na izmenama Zakona o strancima koji bi olakšao ulazak stranaca u našu zemlju, gde bi oni preko portala eUprava za nekoliko sati mogli da dobiju odgovarajuću vizu ili dozvolu za boravak u Srbiji.
„Druga konkretna stvar koja je dogovorena i gde smo videli odlično iskustvo iz Emirata je otvaranje servisnog centra za građane. To će biti servisni centar elektronske uprave, gde ćemo građanima omogućiti naše najinteresantnije usluge eUprave, gde će građani moći da dobiju elektronski identitet i pristup svim drugim portalima, ali i gde ćemo moći da edukujemo građane kako da koriste elektronske usluge”, navodi ministar.
Jovanović očekuje da taj servisni centar bude otvoren prvo u Beogradu do kraja godine.
Sve to je znak da je Srbija, kako kaže, prepoznata kao lider u Jugoistočnoj Evropi u razvoju digitalizacije usluga za građane i privredu.
Premijerka Srbije Ana Brnabić nastavila je danas posetu Dubaiju sastankom sa ministrom za veštačku inteligenciju Ujedinjenih arapskih emirata Omarom al Olamom.
Tokom jučerašnjeg dana, premijerka je imala priliku da razgovara i sa predsednikom Interpola general majorom Ahmedom Naser Al Raisijem kao i sa ministrom za kabinetske poslove u Vladi UAE, Al Gargavijem.