Vesti
Društvo i ekonomija
Registracija skuplja od 1. januara, nove cene polise obaveznog osiguranja automobila
13.01.2023. 20:00
Izvor: Danas
Registracija skuplja od 1. januara, nove cene polise obaveznog osiguranja automobila
Polisa obaveznog osiguranja od autoodgovornosti skuplja je od 1. januara 2023. godine za 12 do 15 odsto, potvrđeno je portalu N1 u Udruženju osiguravača Srbije (UOS).
Kako je objašnjeno procenat poskupljenja polise osiguranja varira od društva do društva, ali ne prelazi 15 odsto i važi za sve kategorije motornih vozila.
„Polisa osiguranja je samo jedan deo ukupnih troškova za registraciju motornih vozila, ona je u nadležnosti osiguravajućih društava i jedino to poskupljuje. Dakle, ako je cena polise pre poskupljenja bila 10.000 dinara, ona će sada koštati najviše 11.500, dok cena tehničkog pregleda i visina taksi koje se plaćaju prilikom registracije vozila ostaju nepromenjeni“, naglasili su za portal N1 u Udruženju osiguravača Srbije.
Nove cene polise obaveznog autoosiguranja ovog puta je odobrila i Narodna banka Srbije, koja je, podsetimo, prošlogodišnje poskupljenje polise za oko 22 odsto ocenila neopravdanim, pa je društvima za osiguranje naložila da tu premiju u najkraćem roku vrate na prethodni nivo, što su ona nakon nedelju dana i učinila.
UOS: Polisa poslednji put poskupela 2014. godine
Kako su naveli u Udruženju, osnovni razlog za poskupljenje polise osiguranja je rast cena polovnih automobila, rezervnih delova i radnog časa u auto-servisima.
„Rezervni delovi skuplji su za oko trideset odsto, dok je radni čas u pojedinim servisima poskupeo i za čak pedeset odsto. O skoku cena polovnih automobila u poslednjih godinu dana ne treba trošiti reči, a oni su reper za utvrđivanje cene polise obaveznog autoosiguranja“, rekli su nam u Udruženju, podsećajući da je polisa osiguranja poslednji put poskupela u julu 2014. godine.
Guvernerka NBS Jorgovanka Tabaković istakla je tada da je odluka o podizanju cena obaveznog osiguranja od autoodgovornosti doneta bez konsultacije sa regulatorom, odnosno NBS, navodeći da je nedopustiva i da je centralna banka ne bi odobrila.
Društva za osiguranje dužna su da 60 dana pre planiranog povećanja premije osiguranja od autoodgovornosti obaveste Narodnu banku Srbije o svojoj nameri, uz dostavljanje dokumenata kojima su utvrdila opravdanost promene tih tarifa.