Vesti
Politika
Vučić: Zamolili smo Kineze da ubrzaju radove na brzoj pruzi Novi Sad – Subotica za bar šest meseci
14.01.2023. 20:00
Izvor: Politika
Vučić: Zamolili smo Kineze da ubrzaju radove na brzoj pruzi Novi Sad – Subotica za bar šest meseci
NOVI SAD - Predsednik Srbije Aleksandar Vučić stigao je u Stepanovićevo kod Novog Sada gde obilazi radove u izgradnji brze pruge Novi Sad-Subotica za brzine vozova do 200 kilometara na čas, koja je deonica međunarodne brze pruge od Beograd do Budimpešte.
„Imamo malih problema sa radovima, ali smo zamolili kineske izvođače da za najmanje šest meseci ubrzaju radove, kako bismo mogli da radimo bar upola kao vi u Kini”, rekao je Vučić obraćajući se kineskoj ambasadorki Čen Bo, prenosi Tanjug.On je podsetio da je poslednja pruga u Srbiji koja je građena bila Beograd-Bar 1976. godine i da do 2012. nije izgrađen nijedan kilometar.
„A onda smo od 2012. izgradili 108,1 kilometar i 775 kilometara i sada radimo novih 156 kilometara, još 160 kilometara je u planu, a u planskim dokumentima još 2.000 kilometara. Tako da će biti mnogo posla za kineske kompanije i srpske i kineske radnike”, rekao je Vučić.
U obilasku su predsednik Skupštine Vojvodine Ištvan Pastor, Pokrajinske vlade Igor Mirović, ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić, direktor „Srbijagasa” Dušan Bajatović i ambasadorka Kine u Srbiji Čen Bo.Ova deonica duga je 108,2 kilometra, deo je globalne inicijative Kine „Pojas i put” i inicirana je na samitu 16 zemalja centralne i istočne Evrope i Kine na samitu održanom 2016. godine.
Radovima, koje izvodi konzorcijum kineskih kompanija, obuhvaćena je izgradnja dva koloseka pruge do granice sa Mađarskom kod Kelebije, rekonstrukcija devet železničkih stanica među kojima su Bačka Topola, Žednik, Naumovićevo i Subotica, kao i izgradnja novih stanca u Lovćencu, Rumenci i Vrbasu.
Planirana je izgradnja železničkih čvorova u Novom Sadu, Vrbasu i Subotici. Na čitavoj deonici pruge biće izgrađeno 49 nadvožnjaka, podvožnjaka i vijadukta, a najveći objekat biće vijadukt kod Vrbasa dug 1.600 metara.
Vrednost projekta je 1,16 milijardi dolara i finansira se iz kredita kineske Eksim banke.
Radovi su počeli 22. novembra 2021. godine, svečanošću na kojoj su taster za početak izgradnje zajednički pritisnuli predsednik Vučić, ministar spoljnih poslova i spoljne trgovine Mađarske Peter Sijarto i ambasadorka Kine u Srbiji Čen Bo.Prvi deo ovog projekta, brza pruga od Beograda do Novog Sada puštena je u saobraćaj 19. marta 2022. godine, a njom su se brzim vozom „Soko” prvo provezli predsednik Vučić, premijer Mađarske Viktor Orban i članovi Vlade Srbije.
Tu deonicu dugu 75 kilometara konzorcijum kineskih kompanija „Čajna relvej internešenel” i „Čajna komjunikejšens konstrakšn kompani” počeo je da gradi krajem 2017. godine, a koštala je oko milijardu dolara.Predsednik Aleksandar Vučić je tokom obilaska radova na brzoj pruzi Novi Sad-Subotica u Stepanovićevu rekao danas da radovi idu brže od rokova, jer su se kinseki izvođači postarali da urade sve što je moguće i da smatra kako će pruga biti završena pre kraja 2024. godine.
„Nekad je bolje da platite i nešto više , ali da završite ranije, jer onda vidite rezultate kave smo postigli na pruzi Beograd-Novi Sad. Mi smo imali vere da ćemo da promenimo budućnost železnice, da to ne bude samo socijalna kategorija, već da železnica počne da radi i živi i postigli smo neverovatne rezultate sa tom prugom i očekujemo da oni budu još bolji, posebno kada budemo završili još 108 kilometara do Subotice. Računamo da sve ovo možemo da završimo do kraja 2024. godine, što će biti mnogo pre mađarske strane”, rekao je Vučić, prenosi Tanjug.
Istakao je da je to veoma važno zbog razvoja severa zemlje i razvoja turizma na Paliću i Topoli ali i daljeg razvoja Vrbasa, Lovćenca i drugih mesta koja se nalaze uz trasu pruge.
„Srbija danas uporkos teškim okolnostima kroz koje prolazimo i kriza u svetu može da vidi jasnu razliku u odnosu na ono vreme koje smo izgubili”, istakao je Vučić.
Naveo je da su sve pruge u Srbiji izgrađene između 1884. i 1976. kada je izgrađena poslednja pruga Beograd-Bar.
„Između 1976. i 2012, dakle 36 godina, nismo podigli ni jednu prugu, a rekonstruisali smo u tom periodu 31 kilometar. Za ovih 10 godina smo izgradili 108,1 kilometara novih savremenih pruga, rekonstruisali 781,5 kilometara pruge i sada očekujemo da završimo novih 156 kilometara, a u planu imamo preko 2.026 kilometara izgradnje i rekonstrukcije pruga”, naveo je Vučić.
Naglasio je da je to deo velikih planova za modernizaciju i izgradnju Srbije, za dovođenje investicija u čemu će ovakve pruge značajno pomoći, kako bi nove fabrike nikle u različitim mestima Vojvodine. Predsednik Vučić je zahvalio ambasadorki Čen Bo na saradnji i predsedniku Kine Si Đinpingu čija je ideja bila izgradnja pruge od Beograda do Budimpešte. On je čestitao svima koji Novu godinu slave po julijanskom kalendaru i poželeo mnogo uspeha.