Vesti
Društvo i ekonomija
Šta će biti sa cenom mleka i zašto je uvozno jeftinije? U PKS kažu da odgovori na sva pitanja postoje: "Ovde niko ne dobija, svi su nezadovoljni"
16.01.2023. 20:00
Izvor: Blic
Šta će biti sa cenom mleka i zašto je uvozno jeftinije? U PKS kažu da odgovori na sva pitanja postoje: "Ovde niko ne dobija, svi su nezadovoljni"
Sekretar Udruženja za stočarstvo i preradu stočarskih proizvoda u Privrednoj komori Srbije (PKS) Nenad Budimović smatra da mleko u prodavnicama neće biti skuplje jer je, kako kaže, stabilizovano tržište.
- Možda neće pojeftiniti, ali mislim da nema velikih razloga za poskupljenje - kazao je Budimović za Tanjug.
Prema njegovim rečima, cena mleka je kod nas sada na višem nivou zbog veće cene u otkupu, jer ga ima manje zato što imamo manje muznih krava.
Kako kaže, dve i po godine do tri korone i rat u Ukrajini doveli su do toga da se ekonomska situacija umnogome promenila, pa je tako sada farmerima ponuđena veća cena, što ne znači da nije realna.
Ali, dodaje, mlekare, odnosno prerađivači, nemaju rentabilnost.
- Mleko iz uvoza je jeftinije, ne zato što je manje kvalitetno, već zato što je proizvodnja u EU jeftinija i to je jedan od razloga što je prerađivačima isplativije da uzmu iz uvoza - pojašnjava Budimović.
Prema njegovim rečima, prognoze i projekcije PKS govore o tome da može da dođe do pada cene u otkupu mleka jer mlekare nemaju rentabilnost.
- Ovde niko ne dobija, svi su nezadovoljni, da se spusti cena to bi bila nerentabilna cena za farmere koji bi smanjili proizvodnju što je loše. Treba da se omogući izvoz, to bi malo otčepilo kanale i proizvodnja bi mogla da se poveća - navodi Budimović.
Kako pojašnjava, cena mleka za farmere nije dovoljna jer je hrana skupa, energija, osnovni parametri su skupi i samim tim i proizvod je skuplji.
Budimović je s kraja prošle godine kao razloge za manje mleka na rafovima prodavnica nabrojao smanjenje proizvodnje zbog niže produktivnosti mlečnih krava, zbog „decenijskog lošeg odnosa prema mlečnom govedarstvu“, ali i lošeg kvaliteta stočne hrane zbog sušne godine.
Skrenuo je tada pažnju i na podatak da je za deset godina broj mlečnih krava u Srbiji smanjen za 55.000 prema zvaničnim podacima, ali da procene govore da bi taj broj mogao da bude i veći.
„To je oko 255 miliona litara mleka manje na godišnjem nivou, i ta tendencija će se možda nastaviti, a dalji pad u proizvodnji može se zaustaviti samo ‘sistemski'“, rekao je Budimović.