Vesti
Politika
Milanović pohvalno o susretu Plenkovića i Vučića
19.01.2023. 20:00
Izvor: Danas
Milanović pohvalno o susretu Plenkovića i Vučića
Predsednik Hrvatske Zoran Milanović pozdravio je danas susret premijera Andreja Plenkovića s predsednikom Srbije Aleksandraom Vučićem na marginama Svetskog ekonomskog foruma u švajcarskom Davosu.
„To je dobro, pozitivno“, rekao je Milanović novinarima u Zadru upitan o susretu Plenkovića i Vučića.
Kazao je da „saradnja (Hrvatske i Srbije) mora da dođe na neki nivo“ i ocenio da Hrvatska u tome čini više nego Srbija.
Milanović je pozdravio to što se Vučić u nedavnom intervjuu za Blumberg odmakao od Rusije i rekao da su Krim i Donbas Ukrajina, prenela je agencija Hina.
„Rusi su upravo Kosovo iskoristili kao pretekst za upad u Donbas (…) Ali to Srbiju ostavlja bez Kosova“, dodao je Milanović.
On je ocenio da je Vučić to shvatio i da je počeo da se udaljava od Moskve.„Vučić je igrač i mustra svoje vrste i ‘skužio’ je da će Rusija priznati Kosovo i hop, evo ti Plenkovića“, dodao je predsednik Hrvatske.
Milanović je tokom posete Zadarskoj županiji komentarisao i javnu pohvalu ministra spoljnih poslova Rusije Sergeja Lavrova zbog njegove nedavne izjave da Vašington i NATO preko Ukrajine vode posredni rat protiv Rusije.
„Ja sam to rekao nekoliko puta. Zašto je Lavrov sada reagovao, to je njegova stvar, što im to može pomoći, to je opet njihova stvar. Oni su agresori u Ukrajini“ rekao je Milanović, prenela je Hrvatska radiotelevizija.
On je naveo da se s njim samo jednom sreo i da je prema njemu „bio hladan“.
„Ovo je toliko opasno. Imamo posla s državom koja ne može da dopusti da izgubi rat i koja je termonuklearna sila nulte kategorije. O tome jesu li oni dobri ili loši u tom sukobu, takve zemlje nikada nisu dobre u ratnim sukobima, ali će ganjati svoj interes“, rekao je hrvatski predsednik.
Dodao je da nije na Hrvatskoj da moralizira, već da „izbegne najgore“, zaključivši da „niko normalan nije za Rusiju i protiv Ukrajine“.