Vesti
Politika
Dačićeva porukama budućim diplomatama: Budite patriote
23.01.2023. 20:00
Izvor: Danas
Dačićeva porukama budućim diplomatama: Budite patriote
Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić izjavio je danas da su izazovi sa kojima se svet suočava dodatno zaoštrili težinu spoljnopolitičkih zadataka, ali da opredeljenje Beograda ostaje poštovanje osnovnih principa međunarodnog prava i rešavanje svih otvorenih pitanja dijalogom.
Obraćajući se polaznicima nove generacije Diplomatske akademije, Dačić je naveo da su spoljnopolitički prioriteti Srbije očuvanje suvereniteta i teritorijalnog integriteta zemlje, uspešan proces pregovora o pristupanju Evropskoj uniji, razvoj dobrosusedskih odnosa i regionalne saradnje i jačanje bilateralnih odnosa sa najmoćnijim činiocima međunarodne politike i brojnim zemljama sa kojima Beograd neguje višedecenijske prijateljske odnose.
Prema Dačičevim rečima, nova generacija Diplomatske akademije ima 49 polaznika, uključujući i, po prvi put, dvoje službenika iz Republike Srpske, na osnovu memoranduma između Beograda i Banjaluke.
„Zapamtite da je za uspešno bavljenje diplomatskim poslom, pored stručnog usavršavanja i kontinuiranog nadograđivanja vaših znanja i veština, neophodna pre svega vaša čvrsta spremnost i rešenost da se stavite u službu opšteg dobra, ma u kojoj instituciji radili, a često na uštrb vaših ličnih planova i interesa. Borba za spoljnopolitičke ciljeve sopstvene zemlje, kao i motivisanost za doprinošenje njenom kontinuiranom napretku podrazumeva i temeljno osećanje patriotizma“, poručio je Dačić prema tekstu govora dostavljenom medijima.