Vesti
Društvo i ekonomija
Baćina: Odobren izvoz mleka, to je dobro za mlekare
01.02.2023. 20:00
Izvor: RTV
Baćina: Odobren izvoz mleka, to je dobro za mlekare
Beograd - Predsednik "Udruženja proizvođača mleka iz Banata" Vukašin Baćina izjavio je danas da je sa ministarkom poljoprivrede Jelene Tanasković dogovoreno da se odobri izvoz mleka, što je dobro za mlekare, jer će tako moći da ponude mleko van granica Srbije.
Vukašin Baćina iz tog udruženja rekao je novinarima posle sastanka da je postignut dogovor oko toga, i da će ubuduće uvozno mleko biti kontrolisano po kvalitetu, jer se sada uvozi lošije od onog koji mlekarama predaju domaći proizvođači.
Baćina je, na pitanje da li će ova odluka dovesti do manjka mleka na rafovima rekao da građani ne treba da brinu i apelovao da se ne uvozi mleko sumnjivog porekla iz inostranstva.
"Građani Srbije ne treba da brinu, biće mleka na rafovima. Bitno je da na rafovima bude mleko koje se proizvodi u Srbiji, a ne da uvozi mleko sumnjivog porekla", rekao je Baćina.
Baćina je prokomentarisao visoku cenu mleka i predložio da država odredi maržu trgovačkim radnjama.
"Najmanje novca na litar mleka uzme proizvođač, nešto više zaradi prerađivač, a najviše dobijaju trgovinski lanci. Oni uzimaju ogromne marže", zaključio je Baćina.
Baćina je, komentarišući zahteve za povećanje premija, naglasio da je bolje da se one daju po grlu, a ne po proizvedenoj litri mleka, i da su dobili obećanje da će to biti sa 25.000 na 50.000 dinara po stočnom grlu.
Proizvođači mleka iz Banata su tražili i da država poljoprivredno zemljište koje je dato u zakup proizvođačima mleka produži za još 10 godina od dana isteka ugovora, i da su dobili obećanje da će to biti dato u proceduru za prvu sledeću sednicu Skupštine Srbije.
Ministarka im je, dodao je Baćina, obećala i da će se krenuti i u ispunjenje njihovog zahteva da se krene u kontrolu uzurpacije poljoprivrednog zemljišta, jer je ta pojava posebno izražena u Vojvodini.
Kao najveći problem proizvođača mleka on je naveo to što još ne radi državna referentna laboratorija za kontrolu, nego potvrde o tome daju mlekare, a u njihovu tačnost se sumnja.
Prema oceni Baćine, problem je nastao zbog sukoba "dva klana u Srpskoj naprednoj stranci", jer zbog toga dovode ljude da javno prosipaju mleko.
On je pozvao proizvođače mleka da ne nasedaju na te podvale političara, i da ne prosipaju mleko, jer ne treba da budu deo politike.