Vesti
Društvo i ekonomija
Igre zbog semena suncokreta
09.02.2023. 20:00
Izvor: Politika
Igre zbog semena suncokreta
Tri velike kompanije „Bayer Group” iz Nemačke, švajcarska „Syngenta Agrochemical Corporation” i „Nuseed Seed Company” iz Amerike obustavile su isporuke semena suncokreta u Rusiju, piše Izvestij.
Sve tri kompanije su suspendovale ugovore s pojedinim ruskim kupcima i prilagodile cene, a kao razlog navode ograničenje uvoza semena koje je nedavno uvela Rusija. Ruska služba za nadzor poljoprivredene bezbednosi ranije je najavila da će, od 1. febrauara, obustaviti isporuku semena švajcarske kompanije, zbog mogućnost širenja sive pegavosti, gljivične bolesti koja pogađa ovaj usev. Iz istog razloga, u novembru prošle godine, zabranjen je uvoz semena švajcarske kompanije iz Španije i Francuske.
Kako se ističe, „Syngenta” je ubrzo uzvratila tako što pauzira isporuke, prestaje da izdaje važeće ali i potpisuje nove fakture, a ne obrađuje ni sve narudžbine koje dobija. Iz Ministarstva poljoprivrede Ruske Federacije saopštili su da bez obzira na promene na tržištu, ne vide nikakav rizik za setvenu sezonu u ovoj godini, čak i ako zapadni dobavljači semena odluče da se u potpunosti povuku iz njihove zemlje. Tvrde da ne ometaju uvoz semena ako proizvodi ispunjavaju sve bezbednosne standarde.
Predsednik ruske Unije izvoznika žitarica, Eduard Zernin, rekao je da se odluka o obustavljanju uvoza odnosila samo na pošiljku jednog proizvođača, ali je dovela do preteranih i neprimerenih reakcija drugih kompanija. Kako je istakao, o ovakvim mogućnostima se već duže govorilo pa su se poljoprivrednici imali vremena da se pripreme, prenosi Agroklub.
Prema podacima iz 2021. godine, suncokret se u svetu se gaji na oko 24 miliona hektara. Najviše u Evropi (65 odsto), zatim u Aziji i Južnoj Americi. Najviše se gaji u Rusiji i Ukrajini, a relativno mali broj zemalja se bavi intenzivnom proizvodnjom suncokreta i ulja od suncokreta.
U svetu se za ishranu koristi više od 70 vrsta ulja a suncokretovo je na četvrtom ili petom mestu po potrošnji u zavisnosti od godine.