Vesti
Politika
Plate rastu uprkos krizi
11.02.2023. 20:00
Izvor: vesti-online.com
Plate rastu uprkos krizi
Premijerka Ana Brnabić i ministri obeležili su 100 dana rada Vlade posetom jugu Srbije i rezultate predstavili u Lebanu. Premijerka je naglasila da je prvih 100 dana rada njenog kabineta obeležila stabilnost i dalji rast, navodeći primer prosečne plate u javnom sektoru, koja je premašila 700 evra i na kraju godine bila između 710 i 720 evra.
– Za mandata ove Vlade postignuta je stabilnost, zaštita životnog standarta građana i dalji rast. Stabilnost u smislu plata, kontinuiran rast plata i penzija, podrška najugroženijem delu stanovništva, dalje investicije i rast i borba, bez obzira na teška vremena – istakla je Brnabićeva.
Ona je rekla da Srbija ima stabilnu državnu kasu i da je deficit na kraju 2022. bio 3,3 odsto BDP-a, a javni dug 55,2 odsto BDP-a, što se i dalje smanjuje.
– Budžet je obezbedio dalje unapređenje životnog standarda, obezbedio povećanje plata i penzija. Imaćemo tačne podatke za plate u javnom sektoru 25. februara, ali trenutno znamo da smo završili godinu sa prosečnim platama između 710 i 720 evra. One su 115 odsto veće nego pre 10 godina – navela je Brnabićeva i podsetila da su plate povećane u javnom sektoru i u vojsci, kao i penzije, koje su ukupno povećane 20,8 odsto u novembru i januaru.
Premijerka je naglasila da je minimalna zarada sada iznosi nešto više od 40.000 dinara.
– Želimo da vidimo kako možemo na svaki način da obezbedimo da najugrožneniji slojevi stanovništva ne trpe više i da obezbedimo da dostojanstveno žive i imaju dostojanstvenu platu za svoj rad. Budžet je dalje odredio razvojni kurs naše zemlje 2023. Nikada nisu bila veća izdvajanja za infrastrukturu i podsticaje u poljoprivredi – rekla je premijerka.
Prema njenim rečima, završeni su pregovori sa MMF-om o stend-baj aranžmanu koji će učvrstiti finansijsku stabilnost, iz budžeta je izdvojeno 550 milijardi dinara za investicione projekte, a strane direktne investicije prošle godine iznosile su rekordnih 4,4 milijarde evra.
– Nismo osetili energetsku krizu u Srbiji, imamo dovoljno i električne energije i gasa, a EPS je izvosio struju u decembru i januaru – kazala je Brnabićeva.
Pored razvojnog budžeta i finansijske i energetske stabilnosti, Vlada je ponosna i na rezultate u oblasti vladavine prava.
– Priveli smo kraju izmene Ustava u oblasti pravosuđa, ovo će ostati jedna od najvažnijih tekovina naše vlasti da u Srbiji – rekla je predsednica Vlade i osvrnula se i na negativne stvari koje su obeležile ovaj period, kao što su stalne provokacije i napadi na Srbe na KiM.Pre sednice premijerka je posetila Bojnik, gde je obišla radove na izgradnji amfiteatra i ograđivanju arheološkog nalazišta Caričin grad. Dočekali su je predstavnici lokalnih institucija.
– Preporodićemo Bojnik, ovde je bio haos, ali sada radimo mnogo i građani to primećuju, vide da se projekti realizuju – rekao je Nenad Nenadović, predsednik opštine i naglasio da im je kao opštini koja je u kategoriji najnerazvijenijih, problem sufinansiranje projekata i plaćanje PDV-a, a kao najveći adresirao je prevoz za koji im je neophodna pomoć.