Vesti
Društvo i ekonomija
Svetske berze: Strah od inflacije, AirBnB u punom uzletu
19.02.2023. 20:00
Izvor: Danas
Svetske berze: Strah od inflacije, AirBnB u punom uzletu
Prošlonedeljni nagoveštaji da američka inflacija neće tako lako popustiti uneli su nervozu među investitore pa je Volstrit drugu sedmicu zaredom zabeležio korekciju, istina blažeg intenziteta. Indeks S&P 500 oslabio je 0,3 odsto na 4.079 poena, dok od početka godine i dalje registruje rast od 6,2 odsto.
Američki indeks potrošačkih cena usporio je u januaru na 6,4 odsto na godišnjem nivou sa decembarskih 6,5 procenata, ali je bio iznad očekivanja od 6,2 odsto. Na mesečnom nivou inflacija je ubrzala na 0,5 sa decembarskih 0,1 odsto, što je takođe bilo lošije od očekivanja, premda analitičari ove slabije podatke delimično pripisuju i sezonskim faktorima poput toplog vremena.
Krajem sedmice objavljene veleprodajne cene dale su još pesimističniji ton i naznake da bi Fed mogao podići kamate i više nego što su trenutna očekivanja. Indeks proizvođačkih cena porastao je 0,7 odsto u odnosu na decembar, što je njegov najveći skok od juna, iznad konsenzusa tržišta od 0,4 odsto.Na korporativnom frontu sezona objave kvartalnih rezultata se postepeno privodi kraju i trenutno se očekuje da bi kompanije iz korpe S&P 500 mogle zabeležiti pad profita u četvrtom kvartalu od skoro šest odsto. Među retkim pozitivnim iznenađenjima protekle sedmice bila je američka platforma za iznajmljivanje smeštaja, Airbnb, koja je objavila odlične rezultate u četvrtom tromesečju, ali i dobra poslovna očekivanja za tekući period.
Nakon što je iza sebe ostavila prvu profitabilnu godinu, uprava Airbnb-a u tekućem kvartalu očekuje rast broja noćenja od 20 procenata što je blizu stope iz proteklog tromesečja. Ova kompanija je nakon izbijanja pandemije postala jedan od najvećih dobitnika promena u poslovanju i generalnog životnog stila pa sve veći deo prihoda beleži od usluga u manjim mestima i ruralnim oblastima.
Akcije Airbnb-a koje su od početka godine skočile preko 40 procenata, nakon objave rezultata zabeležile su rast od dodatnih 13 odsto. Uprkos velikom skoku akcija Airbnb-a na 131,6 dolara, one se i dalje nalaze ispod nivoa njihovog berzanskog debija u decembru 2020. godine kada su se pojavile na tržištu posle sprovedene inicijalne ponude akcija.