Vesti
Politika
Društvo sudija: Novi zakoni će omogućiti zaštitu tužilaca
01.03.2023. 20:00
Izvor: RTV
Društvo sudija: Novi zakoni će omogućiti zaštitu tužilaca
Beograd - Društvo sudija Srbije izrazilo je danas očekivanje da će novi pravosudni zakoni javnim tužiocima omogućiti zaštitu i pravo na prigovor na godišnji raspored poslova, kao i da posao obavljaju u punom kapacitetu i samostalno.
Društvo se saopštenjem oglasilo povodom skorašnje izmene godišnjeg rasporeda, kojom su zamenice Višeg javnog tužioca u Beogradu raspoređene iz Posebnog odeljenja za suzbijanje korupcije u prvostepeno odeljenje za opšti kriminal.
Oni od Državnog veća tužilaca očekuju da reaguje, jer mu je, kako navode, uloga da štiti samostalnost nosilaca javnotužilačke funkcije i ukazuju da je dosadašnji okvir "dozvoljavao" da dođe do takvih situacija, što je kako smatraju, bio jedan od razloga zbog kojih je bilo potrebno izmeniti tužilačke zakone.
Oni dodaju i da se dosadašnji pravni okvir još uvek primenjuje, dok novi doneti zakoni od 9. febraura ne dozvoljavaju neopravdano odstupanje od godišnjeg rasporeda, odnosno oduzimanje predmeta ili raspoređivanje tužilaca u druga odeljenja.
Preciziraju da ukoliko dođe do toga novi zakoni obezbeđuju javnim tužiocima zaštitu, odnosno pravo na prigovor na godišnji raspored poslova, a uključuju i primenu dosad, kako smatraju, preširoko korišćenog rešenja o upućivanju tužilaca u više tužilaštvo ili proizvoljnost u donošenju odluka glavnih javnih tužilaca o raspoređivanju nosilaca pravosudnih funkcija u pojedina odeljenja.
Napominju i da će primena novih pravosudnih zakona u skladu sa prelaznim i završnim odredbama početi tek nakon konstituisanja novih pravosudnih saveta.