Vesti
Politika
Dačić u Bakuu: Hvala svima koji danas stoje uz Srbiju
02.03.2023. 20:00
Izvor: Politika
Dačić u Bakuu: Hvala svima koji danas stoje uz Srbiju
Baku – Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić zahvalio je danas u Bakuu, gde se održava Samit Pokreta nesvrstanih zemalja, u formatu Kontakt grupe, brojnim članicama tog pokreta koje stoje uz Srbiju i koje su dosledne principima poštovanja međunarodnog prava, ne priznajući jednostranu proglašenu nezavisnost tzv. Kosova.
„Srbija je u potpunosti posvećena miru i dijalogu koji se, uz posredovanje Evropske unije, vodi između Beograda i Prištine”, rekao je šef srpske diplomatije. Dačić je poručio da će Srbija, polazeći od dobro poznatog principa „pakta sunt servanda”, nastaviti da insistira da prethodno postignuti i potpisani dogovori budu implementirani, kako bi proces bio kredibilan i kako bi mogao da se nastavi u dobroj veri.
„Vodimo odgovornu politiku, čineći sve da interesi Srbije, ali i regionalni mir i stabilnost budu zaštićeni”, istakao je Dačić. On je rekao da Pokret nesvrstanih zemalja uvek može i treba da računa na prijateljstvo i partnerstvo Srbije.
„Čvrsto verujemo u svet u kojem vladaju dijalog i saradnja na bazi ravnopravnosti, želja za kompromisom i težnja ka očuvanju mira”, rekao je Dačić. Ministar je kazao da ciljevi i načela UN definisani Poveljom predstavljaju oslonac u borbi za mir i bolji svet.
„Jednakost država, poštovanje suvereniteta i teritorijalnog integriteta, mirno rešavanje sporova i uvažavanje različitosti, bez sumnje su principi koji su danas, u uslovima krupnih promena na međunarodnom planu, još aktuelniji i potrebniji u cilju postizanja najvrednijeg cilja – mira”, rekao je Dačić.
Ministar je na samitu, koji je posvećen borbi protiv korona virusaa, rekao da je više od dve godine pandemija kovida 19 i dalje aktuelna, kao i da globalne promene i izazovi postaju sve kompleksniji, te je jasnije da je međudržavna i međuregionalna saradnja ključ za davanje odgovora. Prema njegovim rečima, Srbija je duboko uverena da je ne samo na posledice pandemije, već i na ostala svetska pitanja jedino moguće odgovoriti solidarno i jedinstveno.
„Srbija smatra da Pokret nesvrstanih zemalja može da bude aktivan činilac i da na adekvatan način doprinese predlozima rešenja za postojeće svetske izazove”, rekao je Dačić.
On je podsetio da su u Srbiji dostupne vakcine pet različitih prozivođača, kao i da naša zemlja u teškim trenucima nije zaboravila ni na svoje susede, ali i tradicionalne prijatelje iz Azije i Afrike kojima je nesebično donirala osnovnu medicinsku opremu i vakcine.
Pozdravio je napore Azerbejdžana, kao predsedavajućeg Pokreta, na uspostavljanju posebnog fonda za donacije najranjivijim grupama zemalja u Africi, ali i ostrvskim državama u razvoju. „Srbija je spremna da doprinese daljem unapređenju međunarodne saradnje”, poručio je ministar spoljnih poslova Srbije.
U Bakuu se danas održava Samit Pokreta nesvrstanih zemalja, u formatu Kontakt grupe, a Dačić je u ime Vlade Srbije i predsednika Aleksandra Vučića zahvalio Azerbejdžanu na organizaciji sastanka, prenosi Tanjug.