Vesti
Politika
Viola Fon Kramon poručila da očekuje da će Srbija uvesti sankcije Rusiji: Srpski poslanici u poseti Briselu
07.03.2023. 20:00
Izvor: Danas“
Viola Fon Kramon poručila da očekuje da će Srbija uvesti sankcije Rusiji: Srpski poslanici u poseti Briselu
Opozicioni poslanici upozorili su u Briselu predstavnike Evropskog parlamenta na „ozbiljne zloupotrebe Narodne skupštine od strane režima Srpske napredne stranke i na odsustvo vladavine prava“ u Srbiji, neslobodu medija, ali i ukupno stanje demokratije. Evroparlamentarci su, kako tvrde sagovornici Danasa, pokazali da razumeju o čemu govori srpska opozicija, ali i da je pitanje na koji način i žele da pomognu.
Delegacija Skupštine Srbije od 20 poslanika koji su u prvom poslaničkom mandatu, predvođeni potpredsednicom NSRS Elvirom Kovač, prvog dana dvodnevne studijske posete EU parlamentu, razgovarali su sa potpredsednikom EP Mihaelom Šimčikom, Matježom Nemecom, članom EP ispred poslaničke grupe grupe Socijaldemokrata, kao i sa Alesandrom Moreti, šeficom delegacije POSP-a ispred EP.
Đorđe Stanković, poslanik Narodne stranke, kaže za Danas da je tokom razgovora sa domaćinima govorio o stvarnom stanju demokratije i ljudskih prava u Srbiji. A kako navodi priznao je i da je na opoziciji u Srbiji da se sama izbori za demokratiju, ali da ni „Evropa ne treba da navija“ za vlast u Srbiji, kao što je to činila u poslednjih 10 godina“.
„Istakao sam i da Srbija nije samo Beograd, nego i Niš, Leskovac, Pirot, Aleksinac, Prokuplje, Negotin, Čačak. Predstavnicima Evropskog parlamenta preneli smo i nešto što im do sada nije bilo poznato o stanju Srbiji, a oni su nam rekli da im je važno da čuju i mišljenja i stavove poslanika opozicije“, ističe Stanković i dodaje da je pozvao Alesandru Moreti da tokom svog boravka u Srbiji u junu poseti i jug Srbije i Niš i ona je to prihvatila.
I narodni poslanici Zeleno-levog kluba, Ne davimo Beograd, Jelena Jerinić i Radomir Lazović upozorili su u Briselu, takođe, predstavnike Evropskog parlamenta na ozbiljne zloupotrebe Narodne skupštine od strane režima SNS-a, kao i na odsustvo vladavine prava u našoj državigovorili o stvarnom stanju demokratije i ljudskih prava u Srbiji, kroz primer smene tužiteljki koje su se bavile istragama u EPS-u. eazgovaralo se i o pritiscima na slobodne medije i napade koje trpe novinari poput Milana Nikića, novinara N1 iz Kragujevca i Marko Vidojković, koji je zbog pretnji smrću mora da napusti Srbiju.“U prethodnih devet meseci, od kada zaseda ovaj saziv parlamenta, mogli smo iz prve ruke da se uverimo kako izgleda zloupotreba najvažnije demokratske institucije u zemlji. Zloupotrebama procedura sprečeno je da i jedan predlog opozicije ikada dođe na dnevni red. Sednice se vode pristrasno, poslovnik se ne poštuje, ljudima se gasi mikrofon, nemamo pravo na repliku, a svaka prilika se koristi za uvrede i napade na opoziciju“, izjavio je u razgovoru sa EU parlamentarcima Radomir Lazović.
Upoznao ih je sa činjeniom da vast političke neistomišljenike tretira kao izdajnike, strane plaćenike i rušitelje države. Sve ovo vodi polarizovanom društvu u kome se progone nezavisni novinari i guše mediji, uklanjaju nepodobne tužiteljke kada se drznu da taknu leglo korupcije.
Tamara Milenkovic Kerković, poslanica Dveri, kaže za Danas da je na jednoj od sesija u Briselu prisustvovala i Viola fon Kramon koja je između ostalog iznela očekivanje da će se Srbija obavezati da će uvesti sankcije Rusiji, inače će, kako je rekla, Srbija postati „parija“ u Evropi.
Kerković je, kako kaže, pitala zbog čega Srbiju pritiskaju da uvede sankcije i prihvati sporazum o Kosovu, a ne pritiskaju je za vladavinu prava. Kako kaže, Kramon nije odgovorila.
„Razumela je ona vrlo dobro da je Srbija zemlja hibridne demokratije, zarobljenih institucija, sa najvišim stepenom korupcije u Evropi i zbog toga sa najsiromašnijim stanovništvom u Evropi, sa blokiranim medijima, posebno na lokalu. I stanivništvom koje je izgubilo poverenje u evropske integracije. Nepoverenje u EU raste svakodnevno i zbog promena u samoj EU i njenog učešća u ratu u Ukrajini, ali i zbog pritiska koji EU vrši na Srbiju“, navodi Kerković .
Podseća da je Srbija bombardovana pre 23 godine, ali vidimo da EU i dalje vrši pritisak na Srbiju da uvede sankcije Rusiji i time se svrsta na jednu stranu u ratu i pritisak da se Srbija odrekne svoje teritorije prihvatanjem NATO- EU neustavnog sporazuma.
„EU štiti prava LGBT, ali ništa ne čini da zaštiti ljudska prava Srba na KiM koji žive u getu, i imaju najgori položaj u Evropi. Zbog čega EU ne vrši pritisak da Srbija ostvari vladavinu prava već samo da uvede sankcije Rusiji i prizna nezavisnost Kosova? To je suština hipokrizije“, kaže sagovornica Danasa, aludirajući da poslanici EP na to nemaju odgovor.