Vesti
Politika
Klačar: Izbori možda već sledeće godine
13.03.2023. 20:00
Izvor: B92
Klačar: Izbori možda već sledeće godine
Beograd - Izvršni direktor CESID-a Bojan Klačar rekao je danas za Tanjug da se vanredni izbori mogu očekivati sledeće godine.
Prema njegovim rečima, shodno različitim političkim dogadjajima, brzini promena stvari kada je reč o Kosovu i međunarodnoj politici i drugim prioritetima, tačan odgovor da li će i kada biti vanrednih izbora neće se još znati.
"Možemo očekivati, nije izvesno, ali je SNS ostavila prostor da ti izbori budu sledeće godine iz dva razloga. Prvi je što je već oročen mandat izvršne vlasti. Mi već sada znamo, osim ako se odluka ne promeni, da ćemo imati novog premijera sledeće godine, dakle Miloš Vučević bi trebao da dođe na to mesto umesto Ane Brnabić. Drugi razlog jeste što su sledeće godine redovni lokalni pokrajinski izbori, i meni se čini da SNS tradicionalno voli da spoji lokalne izbore sa vanrednim parlamentarnim izborima" izjavio je on.
Klačar smatra da, ukoliko Narodni pokret dobije određenu vrstu pravne strukture ili izađe na izbore, on će u velikoj meri promeniti politički život Srbije, jer će, kako kaže, to biti velika organizacija koja može da računa na dobre i stabilne rezultate, i koja će imati uticaj da druge stranke u opoziciji počnu da se organizuju na drugačiji način.
Tvrdi da bi formiranjem Narodnog pokreta došlo do ukrupnjavanja na političkoj sceni i da bi usledila prekompozicija aktera.
Klačar kaže da predsednik Aleksandar Vučić računa na podršku starih koalicionih partnera iz vladajuće većine, kao i na određen broj intelektualaca i javnih ličnosti koji možda do sada nisu ni imali neki preterano veliki politički angažman, ali napominje da SNS i Vučić ne računaju da će im se priključiti neke velike opozicione političke organizacije.