Vesti
Politika
Ministar Vučević sa šefom Delegacije EU Žiofreom o učešću na prvom "Forumu Šuman“
17.03.2023. 20:00
Izvor: RTV
Ministar Vučević sa šefom Delegacije EU Žiofreom o učešću na prvom "Forumu Šuman“
Beograd - Potpredsednik Vlade i ministar odbrane Miloš Vučević sastao se danas sa ambasadorom Emanueleom Žiofreom, šefom Delegacije Evropske unije u Republici Srbiji sa kojim je razgovarao o učešću na prvom "Forumu Šuman“ posvećenom partnerstvima u oblasti bezbednosti i odbrane, koji će biti održan 20. i 21. marta 2023. godine u Briselu.
Ministar Vučević zahvalio je na pozivu visokog predstavnika EU za spoljne poslove i bezbednosnu politiku Žozepa Borelja za učešće na forumu. On je istakao da partnerstvo Srbije i EU u oblasti bezbednosti i odbrane traje već više od jedne decenije, kao i da je ono u skladu sa nacionalnim spoljnopolitičkim prioritetom, a to je članstvo Srbije u Evropskoj uniji.
Učešće na "Forumu Šuman“ predstavlja dobru priliku da se razmene mišljenja sa ministrima odbrane država članica EU, visokim zvaničnicima institucija EU, ali i drugih partnerskih država i međunarodnih organizacija, sa kojima Srbija zajedno učestvuje na zadacima očuvanja stabilnosti i mira u svetu.
Ambasador Žiofre je pozitivno ocenio učešće ministra Vučevića na "Forumu Šuman“, istakavši da je Srbija jedan od najvažnijih partnera EU u oblasti bezbednosti i odbrane. On je izrazio zahvalnost Srbiji za dosadašnji doprinos u vojnim operacijama i misijama EU i preneo očekivanja da će se postojeća saradnja u narednom periodu dodatno proširiti kroz početak učešća u vojnoj misiji EU u Mozambiku.