Vesti
Politika
Dačić: Srbija šalje još 1,5 miliona evra pomoći Turskoj i Siriji
20.03.2023. 20:00
Izvor: RTV
Dačić: Srbija šalje još 1,5 miliona evra pomoći Turskoj i Siriji
BRISEL - Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić rekao je danas u Briselu da je Srbija opredelila dodatnu pomoć Turskoj i Siriji, posle katastrofalnih zemljotresa početkom februara, od ukupno 1,5 miliona evra, po 750.000 evra za svaku zemlju.
Šef srpske diplomatije je na, plenarnoj sednici u okviru donatorske konferencije, rekao da je Vlada Srbija u prvim danima tragedije formirala operativni tim za koordinaciju humanitarne pomoći, kako bi pomogla narodu Turske i Sirije.Kako je istakao, Vlada Srbije je do sada uputila 2,8 miliona evra za Tursku i 2,98 miliona evra za Siriju, od tog novca po milion evra je uplaćen, a ostali deo pomoći je bio u robi i lekovima.
"Pozdravljamo inicijativu EU i Švedske i koristim ovu priliku da porodicama nastradalih prenesem izraze saučešća. Delimo bol sa onima koji su izgubili svoje najmilije, a jasno je da naša solidarnost u izrazima pijeteta i saučešća nije dovoljna. Zbog toga, je Vlada Srbije izdvojila dodatna sredstva za dve zemlje od ukupno 1,5 miliona evra, po 750.000 evra za svaku", istakao je Dačić.
Dodaje da pomoć Srbije neće prestati sa ovim, te da smo spremni da nastavimo da pružamo podršku.
"Ovakvi događaji nam služe kao podsetnik da samo zajedno možemo da pružimo adekvatne odgovore na globalne izazove. Evropsko jedinstvo je u ovim okolnostima veoma važno", izjavio je šef srpske diplomatije.
Dačić je u izjavi novinarima u Briselu rekao da Srbija ne pravi razliku između naroda Turske i Sirije.
"Mi smo izdvojili značajno više novca, nego što su to uradile neke članice EU", naglasio je Dačić.
Time, kaže Dačić, Srbija želi da pokaže solidarnost, a i zahvalnost za pomoć koju je naša zemlja dobila kada su bile poplave 2014. godine.