Vesti
Društvo i ekonomija
"Za svaki slučaj": Švajcarska Vlada i centralna banka do sada za UBS i "Credit Suisse" osigurale 260 milijardi franaka
20.03.2023. 20:00
Izvor: Blic
"Za svaki slučaj": Švajcarska Vlada i centralna banka do sada za UBS i "Credit Suisse" osigurale 260 milijardi franaka
UBS i Credit Suisse spadaju u skupinu 30 globalno sistemski važnih banaka, čije je poslovanje pod budnim okom regulatora. Švajcarska vlada i centralna banka osigurale su 260 milijardi švajcarskih franaka (280 milijardi dolara) za Credit Suisse i UBS, pokazuju dokumenti, što odgovara trećini švajcarskog bruto domaćeg proizvoda (BDP).
UBS je objavio da će za posrnuli Credit Suisse platiti 3,4 milijarde dolara, a vlada je tom iznosu dodala i prve 5,4 milijarde dolara gubitaka na derivatima i drugoj rizičnoj imovini.Sporazum o preuzimanju uključuje ogromnu podršku države i središnje banke iz programa kredita i jačanja likvidnosti i obećanje vlade da će apsorbirati do devet milijardi franaka potencijalnih gubitaka od preuzimanja.
Prošle nedelje Credit Suisse objavio je da je od švajcarske središnje banke osigurao 50 milijardi franaka iz programa osiguranih kredita i kratkoročne likvidnosti. Program može koristiti ako je vrednost kolaterala, poput hipoteka i vrednosnih papira, veća od iznosa kredita.
Povrh toga, centralna banka ponudila je banci nastaloj spajanjem UBS-a i Credit Suissa hitni zajam za likvidnost od čak 100 milijardi švajcarskih franaka i još 100 milijardi franaka iz državnog mehanizma zaštite likvidnosti, za koji izričito garantuje švajcarska vlada.
Ukupno 259 milijardi franaka potpore odgovara trećini švajcarskog BDP-a, koji je prošle godine iznosio 771 milijardu franaka.
Centralna banka nije želela odgovoriti na pitanje jesu li Credit Suisse ili UBS iskoristili ponuđeni novac.I UBS i Credit Suisse spadaju u skupinu 30 globalno sistemski važnih banaka, čije je poslovanje pod budnim okom regulatora.
"Vlada će glasačima morati objasniti zašto izlažu riziku novac građana, poreznih obveznika, da bi spasili banku koja je uglavnom servisirala ultra bogate, radila neverovatne stvari u investicijskom bankarstvu" rekao je Rojtersu bivši izvršni direktor jedne globalne banke.