Vesti
Društvo i ekonomija
Panika na evropskom tržištu, akcije Dojče banke pale za 12 odsto
24.03.2023. 20:00
Izvor: Politika
Panika na evropskom tržištu, akcije Dojče banke pale za 12 odsto
„Nema potrebe da brinete ni o čemu u Dojče banci”, tvrdi nemački kancelar Olaf Šolc
Akcije Dojče banke pale su za više od 12 odsto nakon što je novi nalet nervoze na tržištu pogodio evropski bankarski sektor, javlja Blumberg.
I ostale banke koje su izložene visokom riziku korporativnih kredita takođe beleže pad vrednosti akcija. Komercbank je pala za devet, a francuska Sosijete ženeral za sedam odsto.Dojče banka je naglo došla u fokus bankarskih previranja u Evropi zbog zabrinutosti pada industrijske proizvodnje što je uslovilo najveći pad akcija ove banke u poslednje tri godine. Takođe, povećani su i troškovi osiguranja od neplaćanja dospelih obaveza.
Zabrinutost zbog ulaska zemalja Evropske unije u recesiju utiče na performanse najvećih banaka.
Dojče banka, koja se oporavlja poslednje tri godine, u petak je postala najveći gubitnik među velikim evropskim bankama nakon što je objavila plan za otkup duga, što se obično smatra znakom snage.Zbivanja na tržištu i pad akcija najvažnije nemačke banke navele su i kancelara Olafa Šolca da javno podrži bankare i uveri javnost da je bankarski sistem snažan i likvidan.
„Nema potrebe da brinete ni o čemu u Dojče banci”, rekao je nemački kancelar.
„Dojče banka je fundamentalno modernizovala i reorganizovala svoj poslovni model i veoma je profitabilna banka“, izjavio je Šolc u petak na konferenciji za novinare u Briselu na pitanje o situaciji u bankarskom sektoru.