Vesti
Politika
Dačić: Nećemo da budemo izolovana zemlja
27.03.2023. 20:00
Izvor: Politika
Dačić: Nećemo da budemo izolovana zemlja
Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić bio je gost Hepi televizije i pojasnio je svoj stav o uvođenju sankcija Rusiji koji je ujedno i citirana odluka Saveta za nacionalnu bezbednost.
„Mi principijelno ne podržavamo uvođenje sankcija i principijelno smo osudili kršanje terotirjalnog integriteta Ukrajine. U tom smislu Srbija je glasala za sve rezolucije koje su političkog karaktera u međunarodnim forumima. Nismo se pridružili sankcijama iz principijelnih razloga, iz ekonomskih razloga kao i zbog zaštite nacionalnih i državnih interesa. Međutim, ako budu postojali novi momeneti koji se tiču naše pozicije i pritisaka zbog toga, mi smo spremni da razmotrimo nove situacije. Do sada nije bilo razloga za tako nešto - kazao je Dačić.„Srbija ostaje principijalna po tome jer smo i sami bili žrtve sankcija. Čuli ste šta je predsednik Vučić rekao, da ima nagoveštaja da bi se i Kina našla pod širim merama jer SAD vrši pritisak na evropske zemlje. Kina im je najveći strateški rival. Zamislite još jednu takvu situaciju koju bismo mi morali da istrpimo. Nije to nama ništa novo. Mi nećemo uvoditi sankcije osim ako zbog toga trpimo nepopravljivu štetu. Smatram da sa ovim rukovodstvom nećemo više nikada biti izolovani kao zemlja, rekao je ministar Dačić.
„Mi dolazimo u paradoksalnu situaciju, spoljni trgovinski odnosi sa Rusijom nisu mnogo veliki. Oni su se kretali u rasponu 3 do 4 milijarde dolara. Od toga dve trećine je uvoz nafte i gasa jer mi nemamo drugu alternativu, poručio je Dačić.
U svakoj odluci međunarodne zajednice prepoznaju se određeni interesi, nastavio je Dačić.„Uskoro će Makron da poseti Kinu. Zamislite kada bi Vučić otišao u posetu Kini i ponovio da sa njom imamo čelično prijateljstvo, Zapadu bi se podigla kosa na glavi. Licemerno je kada nama zameraju dobre odnose sa Kinom i Ruskom Federacijom. Nema izveštaja od evropskih poslanika u kojem ne pričaju o ruskom i kineskom „malignom uticaju“.
„Moramo da vidimo kako da se prevaziđu problemi sa Hrvatskom. Hrvati se ponašaju kako im je potrebno u određenom trenutku. Oni su najviše pevali o Jugoslaviji kada su želeli da se spasu od Austro-ugarske. Koliko će to još trajati… Neka pitaju svoje građane koji dočekuju srpske turiste. Oni dočekuju Srbe kao svoje najrođenije, rekao je Dačić o hrvatsko-srpskom odnosu.
Ministar je najavio vrlo dinamičan period pred nama i niz diplomatskih sastanaka.
„Predsednik Vučić nastavlja sve razgovore o implementaciji sporazuma. Očekujemo još pritisaka oko implementacije. Sada ćemo da vidimo kakav potez će napraviti Priština kada je u pitanju formiranje ZSO. Predstoji nam uskoro i Samit saveta Evrope na Islandu. Nastavljamo i aktivnosti za mini „EXPO“ koji je važan za našu privredu- poručio je ministar Dačić.Prvi potpredsednik Vlade i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić primio je danas ambasadora Ruske Federacije u Republici Srbiji Aleksandra Bocan Harčenka.Dvojica sagovornika razgovarali su o situaciju u regionu i razmenili mišljenja o planovima i aktivnostima za dalje pravce razvoja bilateralne saradnje, kao i o saradnji na multilateralnom planu.
Šef srpske diplomatije je još jednom istakao privrženost Srbije politici mira i saradnje, u cilju očuvanja stabilnosti na Zapadnom Balkanu. Naglasio je da će Srbija ostati posvećena dijalogu kao jedinom načinu za traženje kompromisnog rešenja.
„Mi moramo da vodimo računa o našim nacionalnim interesima, naglasio je Dačić.